Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Пташок погодуй моїх, не забудь…»

Казав перед смертю народний артист України Віталій Білоножко. Так само трепетно, як пісню, він любив тварин

і Віталій Білоножки зі своїми улюбленими собаками. Скріншот із відеоблогу Ростислава Калацинського
і Віталій Білоножки зі своїми улюбленими собаками. Скріншот із відеоблогу Ростислава Калацинського

Минулого місяця Україна втратила відомого співака Віталія Білоножка. Його вирізняла непоказна любов до рідної землі, до її людей. Мало хто знає, що, крім сцени, у цього митця була ще одна пристрасть — брати наші менші.

Після того, як Віталія Біло­ножка не стало, його дру­жина Світлана згадувала у телеінтерв'ю, наскільки її чоло­вік був прив’язаний до природи, зокрема до фауни. На їхньому заміському обійсті під Києвом тварин було стільки, що набрав­ся б маленький зоопарк.

Під час останньої своєї роз­мови у лікарні (співак потерпав від цукрового діабету), прощаю­чись з дружиною, він настанов­ляв її: «Не забудь, будь ласка, тебе ж павичі чекають!». А вони, коли сталося непоправне, про­довжує Світлана, нічого не їли — бо не бачили свого господа­ря. «Це ж така розумна птаха! Я їм даю корм, а вони зупинилися — і нічого не їдять. Розвертають­ся і йдуть собі… От кажуть: мо­зок курячий. Ого! — такого моз­ку, як у цих птахів, які розуміють горе, ще б деяким нашим лю­дям… А собаки, яких мій Віта­лик так любив, після його смерті два чи три дні взагалі не підхо­дили до їди! Нічого не їли в ак­варіумі і його улюблені великі рибки! Забилися вниз і не підні­маються вгору — бо нема їхнього господаря. Коли донедавна він проходив поруч, рибки відразу спливали і, побачивши його, би­лися об скло — Віталій давав їм поїсти. А тут раптом все зупини­лося…»

А ось що згадував внук зна­менитого співака, теж Віталій:

— Коли ми їхали всією роди­ною з Києва, то дід завжди за­лишався вдома, бо відмовлявся комусь довірити своє госпо­дарство, — цитує внука oboz.ua. — Нам усім не вистачить паль­ців на руках, щоб перерахувати, скільки в нього пташок. Фазани, павичі, лебеді - в озері, а ще — риби, яких він годував котячим кормом, тому що вони дуже ве­ликі. Дві собаки. Одного разу на день народження йому подару­вали оленя. Уявляєте, по дво­ру бігав маленький Бембі. Його потім віддали до зоопарку… Дід обожнював тварин усе життя. Навіть батько мені розповідав, що, коли був малим, тато по­стійно купував йому хом’ячків, папуг, черепашок. Але найбіль­ше дід Віталій любив пташок. Крім рідкісних, у нього були й звичайні кури. Але ніколи у ньо­го навіть думки не виникало пустити когось на суп — усі жили на вільному вигулі своє життя, скільки їм було призначено".

«У мене 12 видів голубів, 15 — фазанів, — розповідав Віталій Білоножко-старший в інтерв'ю oboz.ua, — є павичі. В період залицянь ґвалт стоїть на все подвір'я. Сусіди, напевно, ду­мають, що в нас живуть мав­пи. Маємо ще двох вівчарок. Одна народила десятеро цуце­нят. Дев’ятьох роздали, а одно­го, Бакса, залишили».

За словами дружини, домаш­німи птахами співак «захворів» ще на початку співочої кар'єри. Поки холостякував і кочував, ви­наймаючи житло, тварин не за­водив. А коли одружився і очіку­вав первістка, здійснив давню мрію про «братів наших мен­ших». Подружжя отримало ма­люсіньку квартиру площею 9 кв. м. А глава сімейства при­мудрився розмістити в ній свої маленькі акваріуми і клітку з па­пугами…

Схожі новини