Передплата 2024 «Добра кухня»

У конкурсі - майже всі дівчата і… один китаєць

8−10 грудня у Трускавці відбудеться VІ Міжнародний конкурс вокалістів азербайджано-української дружби, медіапартнером якого є «Високий Замок»

Гурбан Аббасов, Наталія Кудряшова і мер Трускавця Андрій Кульчинський. Фото пресслужби конкурсу вокалістів
Гурбан Аббасов, Наталія Кудряшова і мер Трускавця Андрій Кульчинський. Фото пресслужби конкурсу вокалістів

У першій декаді грудня курортний Трускавець щороку гостинно приймає вокалістів, які змагаються за звання найкращого виконавця. «Високий Замок» уже писав, що конкурс вокалістів азебайджано-української дружби, медіапартнером якого від першого дня заснування є наша газета, відрізняється від інших такого типу конкурсів в Україні, а, можливо, і у Європі, тим, що учасники не платять за участь вступного внеску. Усі організаційно-побутові моменти організатори беруть на себе, а молодь має можливість заявити про свій талант на великій сцені. Унікальність Конкурсу полягає у тому, щоб виявити та відкрити музичній громадськості України та світу вокалістів, які однаково вправно співають і оперу, і естраду. Ще торік, коли планували проводити V конкурс, мало хто сподівався, що він відбудеться, бо через повномасштабне вторгнення рашистів в Україну було не до проведення конкурсів. Однак організатор конкурсу та голова журі, народний артист України, голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва Гурбан Аббасов, свято вірив, що свято пісні таки має відбутися. І конкурс провели на високому рівні. Звісно, долучилися до організації меценати Трускавця. Не обійшлося, звісно, і без моральної та фінансової підтримки мера міста Андрія Кульчинського, який щороку виступає «за» проведення цього пісенного конкурсу. Що цьогоріч на порядку денному в організаторів, журналістці «ВЗ» розповів голова журі Гурбан Аббасов та його заступниця Наталія Кудряшова.

— Якщо торік дехто мав сумнів стосовно проведення конкурсу вокалістів, то цього року і меценати, без допомоги яких конкурс би не відбувся, і наші друзі - члени журі Олександр Дяченко та Людмила Божко — одноголосно заявили, що такий конкурс не лише бажано проводити, а обов’язково треба проводити поза всілякими сумнівами, — каже пан Гурбан. — На конкурсі повністю заборонене виконання російської музики. Можна співати тільки твори українських та зарубіжних композиторів, але не російських. Це прописано у нашому статуті. Зрештою, думаю, самі виконавці, які пропонують свою участь у конкурсі, добре розуміють, що російська мова, російська пісня не можуть звучати на цьому святі пісні.

— Цього року учасників також обирали методом «сліпого» прослуховування?

— Аякже! Це також одна з умов проведення конкурсу. Ми не знаємо, хто виконує ту чи іншу арію, усі учасники «сліпого» прослуховування реєструються за номерами, а не за прізвищами. Правда, цього року ми внесли деякі зміни до проведення самого конкурсу. Учасники можуть виконувати естрадний твір довільний. Але ми повертаємо спеціальний твір «Дивлюсь я на небо…». У перший день конкурсу учасники співають дві арії під фортепіанний акомпанемент і «Дивлюсь я на небо…».

До розмови долучилася заступник голови пісенного конкурсу Наталія Кудряшова.

— Вже другий рік поспіль у пісенному конкурсі відсутній призовий фонд для учасників. Усі кошти буде скеровано на підтримку Збройних сил України. Серед призів — путівки на відпочинок у санаторії та відпочинкові бази у Трускавці, Моршині та на Закарпатті. Будуть, як і у попередні роки спеціальні призи від медіа — інтерв'ю, обкладинки. Не буде також шоу-програм, які ми проводили у попередні роки. Скорочено і термін проведення конкурсу — до двох днів. Звісно, що конкурс транслюватиметься не лише в Україні, а й в Азербайджані. Ми будемо співати, поширювати нашу культуру на зарубіжжя і таким чином збиратимемо кошти на підтримку нашої армії. До речі, маємо ще одну гарну новину: до нас на гала-концерт приїдуть гості. Це — переможці пісенного конкурсу азербайджано-української дружби Микита Бурцев, який переміг у Першому конкурсі. Микита зараз живе у Львові. І володар Гран-прі минулого року — львів'янин Роман Маркович.

— Чи на сьогодні вже визначилися, хто ті «щасливчики», які зможуть взяти участь у конкурсі?

— Як і торік, кількість основних конкурсантів ми зменшили до 10-ти. І в основному це — дівчата. Є лише двоє хлопців, один з яких — представник Китаю. Він — студент Київської консерваторії.

— І він також співатиме українською «Дивлюсь я на небо…»?

— Звісно. Ми мріяли, що учасники конкурсу співатимуть під акомпанемент військового оркестру, але вирішили втілити ці мрії після нашої Перемоги. Під час конкурсу відбудеться благодійний збір на потреби військового підрозділу, яким опікується трускавецька громада.

— Минулими роками був спеціальний приз від продюсерки Ірини Самсоненко, яка обирала учасника і вручала йому «путівку» на виступ у Карнегі-холі?

— Ірина має намір долучитися до конкурсу в онлайн-форматі, і якщо «побачить» такого, то, звісно, цей щасливчик поїде на виступ у США.

Схожі новини