Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Два дні тотального «панування» Шульца в Дрогобичі

Цього тижня в Дрогобичі відбудеться двадцять другий за ліком щорічний міжнародний фестиваль Бруно Шульца

Бруно Шульц. Світлина: Фотографії Старого Львова
Бруно Шульц. Світлина: Фотографії Старого Львова

Літературно-мистецький проєкт «Друга осінь», як називають організатори теперішній фестиваль, присвячений вісімдесят першій річниці загибелі письменника, триватиме лише два дні: 19−20 листопада. Нагадуємо читачам: ініціаторами-засновниками традиційних шульцівських днів у Дрогобичі, з нагоди чого до міста, де народився та все своє життя прожив письменник, з багатьох країн з'їжджаються дослідники та шанувальники його магічного слова, є Полоністичний науково-інформаційний центр Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка, Краківський університет та товариство «Фестиваль Бруно Шульца» з Любліна.

Здавалося, давним-давно все сказано

Чим фестиваль у Дрогобичі відрізняється від інших приурочених пам’яті великого мрійника з Дрогобича, як неофіційно називають Шульца, подій, які, звісно ж, проводяться в інших країнах? Ніде немає такої магічної атмосфери, так сильно не відчувається дух слова невизнаного за життя Шульца, як у місті, де він народився та творив. Це добре знають як письменники та професіонали-дослідники його творчості, так і звичайні читачі, шанувальники письменника та його малюнків-картин. Шульц свого часу працював вчителем малювання у Дрогобицькій гімназії. За двадцять два роки існування фестивалю на його «платформах» у Дрогобичі відбулися тисячі різних мистецьких подій. Хто з людей з іменем у літературно-мистецькому середовищі Польщі, де до письменника особливе ставлення культивується, лише не приїжджав сюди. Здавалося, що про Шульца давним-давно все сказано. Але минає черговий рік, надходить час проведення традиційного фестивалю — і все починається знову. Ніхто ще упродовж останніх двох десятиліть не поскаржився, що було нудно, що не варто було приїжджати. Навпаки, під час шульцівських днів, як свідчать самі його учасники, вони «перемикаються» з повсякденного життя, занурюються у створений Шульцом світ, який тут, у Дрогобичі, багато в чому стає для них більш близьким та зрозумілим. У цьому, мабуть, і полягає мистецький феномен Шульца на рідній землі. А, може, і ще в чомусь. Мине ще рік, і тоді довідаємось. Наразі ж…

Екуменічна зустріч та спільна молитва

Фестиваль, за традицією, розпочнеться з екуменічної зустрічі та спільною молитвою в інтенції Бруно Шульца. Подія відбудеться 19 листопада об 11 год поблизу пам’ятного знаку на вулиці Шевченка у Дрогобичі. Там, де обірвалося його земне життя. Після цього фестиваль завирує. Так розпочнеться тотальне «панування» Шульца в Дрогобичі. Упродовж двох днів відбудуться різножанрові літературні, мистецькі та наукові події. Будуть авторські зустрічі з українськими та польськими письменниками, дискусії та презентації, перформативні, театральні й музичні проєкти. До Дрогобича уперше завітає голова Спілки письменників Польщі Анна Насіловська. Зустріч з нею запланована на 20 листопада у розташованому в Дрогобичі Львівському музично-драматичному театрі імені Юрія Котермака. Завершиться фестиваль увечері 20 листопада концертом музики етно «Марічка» у тому ж театрі.

Схожі новини