Передплата 2024 «Добра кухня»

І пізньої осені збирає урожай

36 років тому львів'янин Степан Сподарик отримав у садовому товаристві «Мрія-2» тодішньої Бартатівської сільради Городоцького району невеличку ділянку. Тут він разом зі сім'єю проводив увесь вільний час, збудував компактний літній будиночок, гараж, висадив яблуні, горіх, ліщину, лохину тощо

Коли в інших господарів давно закінчився овочевий сезон, Степан Сподарик зриває у тепличці стиглі плоди. Фото автора
Коли в інших господарів давно закінчився овочевий сезон, Степан Сподарик зриває у тепличці стиглі плоди. Фото автора

Значну увагу при­діляє сивочолий чо­ловік городництву, щосезону вирощуючи різ­номанітні овочі. Зокрема, цьогоріч добре вродили у нього картопля, столові буряки, морква, гарбузи. Були і своя зелень, цукрова кукурудза, суниця…

Що ж до огірків, помі­дорів, солодкого перцю, то їх Степан Петрович «по­селив» у двох тепличках, зібраних зі старих віконних рам. Дощової погоди таке укриття вберігає від фітофтори та інших небезпеч­них недуг.

Тому й вдається збирати щедрі врожаї. Навіть перших днів листопада пенсіонер ще зривав м’ясисті перчини. По­ряд на високих стеблах висіли томати. І вони встигнуть до хо­лодів дозріти.

Зауважимо, що пан Степан не використовує хімічних пре­паратів. Позбутися шкідників вдається завдяки деревному попелу, який восени розкидає по площі, а навесні дає у лунки при садінні бульб.

Хорошою поживою служить пташиний послід (попередньо розведений водою та зброджений). Також виручає гірчи­ця, котру дбайливий господар висіває відразу ж після збору врожаю. Перекопана згодом зелена маса насичує землю корисними речовинами, під­вищуючи родючість.

Схожі новини