Передплата 2024 «Добра кухня»

Учорашній воїн доглядає тварин

Свого часу Ігор Сабадаш зі села Мшани Львівського (донедавна Городоцького) району брав участь в АТО. А вранці 24 лютого 2022 року відразу прийшов до Центру комплектування та соціальної підтримки ЗСУ. Уже через два дні у складі 24 ОМБр імені Короля Данила був в окопах на Донбасі

Віднедавна Ігор Сабадаш почав ще займатися й кіньми. Фото з архіву Ігоря Сабадаша.
Віднедавна Ігор Сабадаш почав ще займатися й кіньми. Фото з архіву Ігоря Сабадаша.

29 квітня непода­лік села Оріхового Луганської області отримав важке поранення. Прогнозували, що зали­шиться без руки та ноги. На щастя, обидві кінцівки вда­лось врятувати.

Місцем реабілітації за­хисника стала його ферма, розташована в рідному селі. Тепер учорашній воїн щодня проходить 15 кілометрів (на­голошує, це навіть більше, ніж робить середньостатис­тична людина) та лікує руку, адже не функціонує проме­невий нерв.

До початку збройної агресії Росії захоплення сільським господарством для Ігоря Сабадаша було хобі. Пригадує, що розпо­чинав із трьох гусок та двох гусаків. Знесені пернатими яйця заклав в інкубатор. Ви­лупилося 15 жовторотиків. Птиця виросла. Шкода було її різати, тож залишив на розплід. Відтак поступово чисельність поголів'я зрос­тала.

Коли повернувся зі зони АТО, вирішив розводити ВРХ м’ясної породи. Продо­вжує цю справу досі. Теплої пори стадо постійно пере­буває на лузі і лише зимує у приміщенні.

Ще ж ґазда має свиней породи угорська пухова мангалиця, котрі дають де­лікатесне м’ясо та сало. А віднедавна наш захисник завів і коней та поні. Гривас­ті уособлюють для нього ре­абілітацію й спокій.

На старті реалізації нового задуму були потрібні значні капіталовкладення. Ветеран скористався Комплексною програмою підтримки та розвитку сільського госпо­дарства у Львівській області, завдяки якій одержав піль­говий кредит для закупівлі тварин і необхідного облад­нання. Тож розвиває ще один напрям — туристичний. Каже, чекає у себе бойових побра­тимів та усіх охочих.

Принагідно зауважимо, що герой нашої розпові­ді ніколи не був байдужим до чужого горя й біди, тим паче зараз, у період війни. На початку літа він виявив готовність прийняти на сво­їй фермі тварин із «гарячих» регіонів. Відгукнулася жінка з Чернігівської області. Вона залишила чотирьох поні та одного коня, що перебува­ли у контактному зоопарку. Ті й тепер живуть на Львів-щині.

Ігор Сабадаш пояснив причини такого вчинку: «Мені люди теж допомагали. Коли почалася війна, дове­лося залишити своє стадо і поїхати воювати. Поки мене не було, друзі, знайомі дба­ли про поголів'я. Зрештою, навіть після повернення з фронту я тривалий період не міг працювати. І тут виручи­ли небайдужі. Тому теж хочу підтримати тих, у кого вини­кли проблеми».

Схожі новини