Коза Фрося любить їсти морозиво й вилазити на підвіконня
Багато селян замість корів, які потребують значного догляду і кормів, заводять собі «менш затратних» кіз. І не шкодують про це. Бо мають не тільки вдосталь молока від них, а й багато позитивних емоцій
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491619/koza.jpg)
На господарстві колишньої працівниці сільського склозаводу Ганни Потоцької зі села Волиці на Тернопільщині живуть дві кізоньки. Одну жартівливо назвали Фросею, іншій, молодшій, внучка Соломія дала «актуальну» кличку — Джавелінка. Клопотів з ними небагато, бо невибагливі - їдять усе підряд. Взимку, крім запашного сіна, смакують вареною картоплею, кашею, натертими буряками. Щоправда, в одному примхливі: води хочуть дуже чистої - не з потічка, а з-під крана.
Влітку кізоньки пасуться у садочку і біля гори, де росте багато лікарських рослин. Тому й молоко їхнє таке смачне і корисне. Дітлахи часто пригощають бабусиних улюблениць печивом, цукерками — ті не відмовляються. Кілька днів тому, коли було дуже спекотно, Фрося зраділа, коли п’ятирічна Каріна запропонувала їй свого морозива. Облизувала «льОди» на паличці так само апетитно, як робимо це ми з вами.
Поза тим, Фрося — трохи бешкетниця. Норовить у палісаднику обскубати листя на трояндах. А ще може залізти на підвіконня. Всі ці витівки господиня своїм вихованкам прощає, бо кози добре дояться. За один раз Фрося може дати два літри молока. Софійка навчилася готувати з нього плавлений сир. Щоб він був смачніший, додає у козяче молоко куплену у місті закваску.