Передплата 2024 «Добра кухня»

«Чистий четвер» для… борсуків

Зразковий порядок борсуки підтримують і у своїх багатосек­ційних «квартирах»

Борсуки люблять чистоту і затишок.
Борсуки люблять чистоту і затишок.

У гості до мене приїхав товариш з двома дітьми. За роботою і навчанням їм нема коли побувати на природі, тому після чаювання вирішив прогулятися з ними по лісу. Затія моя виправдала сподівання — гарних вражень малеча набралася багато.

Найбільше школяри­ки хотіли побачити бор­сучі нори, про які роз­повідав ще вдома. Прагнучи якнайшвидше побачити їх, піді­ймалися по гористій місцевос­ті, не помічаючи втоми. Зраділи, коли нарахували тих підземних помешкань не одне-два, а по­над десяток. Буде що розпові­дати ровесникам!

Особливо хлоп’ят заінтри­гував лаз, біля якого виднілося багато свіжого піску. Сумнівів у мене не було: власник цієї нори робив «генеральне прибирання» після зимівлі. Це підтверджував широкий слід на піску, який лі­совий смугастик проклав своїм животом. Тож з батьком цих ді­тей ми пожартували: і у борсу­ків перед Великоднем бувають «чисті четверги»…

Тут же, біля борсучого житла, ми з дітьми, згадавши розповідь досвідченого мисливствознавця, провели урок зоології. Едуард з Антоном дізналися, як ці тварини шанують порядок і сангігієну.

Можливо, ви не знали, але борсуки — неабиякі чистюлі. Ска­жімо, коли восени прибувають на кукурудзяне поле запасатися дармовим урожаєм, найперше на краю ділянки облаштовують собі «туалет». Виривають ямку, куди справляють свої природ­ні потреби. А як тільки на цьому полі проведуть зачистку, «вихо­док» загортають землею.

Зразковий порядок борсуки підтримують і у своїх багатосек­ційних «квартирах». Регулярно очищають їх від відходів, вигрі­баючи непотріб назовні. Цим часто зловживають лінькуваті лисиці, які живуть у схожих но­рах. Щоб не витрачати сил на їх облаштування, вони намагають­ся загарбати ці оселі у борсуків. Пробують конкурентів вигнати звідти. Вдаються до підступного методу: паскудять біля входу у чужу нору. Акуратні борсуки від­разу прибирають за зловмисни­ками. Але руді хитрунки повто­рюють свою підступну операцію знову і знову. Врешті-решт бор­сукам вривається терпець — і вони зі своїм сімейством пере­бираються в інше місце. А лиси займають вільну «житлоплощу».

Слухаючи цю історію, мої ма­ленькі попутники аж роти повід­кривали. Будуть знати ще одну цікавинку про лісове життя.

Схожі новини