Передплата 2024 ВЗ

Історія про жінку-воїна, яка не бажає бути жертвою

6 квітня у всеукраїнський прокат виходить фільм «Бачення метелика»

Афіша
Афіша

6 квітня в український прокат виходить фільм українського режисера Максима Наконечного «Бачення метелика». А напередодні у Львові відбувся допрем'єрний показ цієї картини, на який прибула і виконавиця головної ролі - аеророзвідниці Лілі - актриса Рита Бурковська.

Світова прем'єра фільму відбулася торік, 25 травня, на 75-му Каннському кінофестивалі. Показ пройшов у секції «Особливий погляд». Фокус цієї категорії — фільми, які, на думку програмного відділу фестивалю, матимуть сильний вплив на розвиток кіномистецтва, а також виділяються оригінальною ідеєю та естетикою.

«Бачення метелика» — повнометражний дебют Максима Наконечного. Це жорстка та сюрреалістична історія про жінку-воїна, яка не бажає бути жертвою. Сценарій Максим Наконечний писав разом із Іриною Цілик (режисерка фільму «Земля блакитна, ніби апельсин», цьогорічна лавреатка Шевченківської премії. - Г.Я.).

Головні ролі зіграли актори театру та кіно Рита Бурковська (її кінодебют відбувся у фільмі «Парфенон») та Любомир Валівоць (актор Київського академічного театру юного глядача на Липках). Серед акторського складу є й відома драматургиня та режисерка Наталка Ворожбит.

Героїня Бурковської - аеророзвідниця бахмутського добровольчого батальйону Ліля із позивним «Метелик», яка повертається додому після двомісячного російсько-сепаратистського полону. Біля літака її зустрічають мама, журналісти, просто незнайомі люди. На екрані спливають коментарі зі соцмереж: від «Слава Україні!» до «Все равно вам всем п…єц, укропи». Бліда, змучена, але з ледь помітною посмішкою, дівчина нарешті опиняється у своїй квартирі - обшарпаній, але після підвалу з тортурами більше схожій на розкішний палац, де є душ, ліжко і чиста білизна. На неї чекає чоловік Антон (Тоха) з її ж батальйону, з яким побралася на фронті і який так само недавно повернувся з полону. Та коли Тоха хоче обійняти кохану, Ліля сахається і просить не чіпати…

Режисер показує глядачам оголене тіло Лілі - вони вкрите не тільки татуюванням (крилом метелика на руці), а й шрамами від катувань.
Починаються процедури довгих медичних оглядів, аналізів і опитувань. І з’ясовується, що Ліля вагітна від ката-наглядача-ґвалтівника. Зважаючи за яких обставин Ліля завагітніла, лікарка, звісно ж, пропонує аборт. Але дівчина вагається…

Фільм знімали протягом двох років. «Бачення метелика» став найкращим українським фільмом 2022 року за версією 13-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Схожі новини