Передплата 2024 «Добрий господар»

Лісник на фронті, а його ліс доглядають колеги

Садінням дерев у весняні дні нікого не здивуєш — якраз пора робити цю важливу справу. Але випадок, про який ідеться — особливий, має соціально-патріотичний підтекст

Із цих саджанців через кілька років виростуть гарні дубки. Фото автора.
Із цих саджанців через кілька років виростуть гарні дубки. Фото автора.

В одному із урочищ поблизу села Нараєва на Тернопільщині посадили молоді дубки. Точніше, досаджували їх, доповнювали ними плантацію цієї лісової культури, яку заклали торік. Це звична для працівників лісу процедура: на місці саджанців, які з різних причин не прийнялися або їх пошкодили дикі тварини, треба насадити нові рослини. Тобто «підремонтувати» площу, щоб на ній незабаром виріс гарний ліс.

Ділянкою, про яку мова, ще донедавна опікувався молодий лісник Михайло Сновида. Торік, з початком широкомасштабного вторгнення росіян, він пішов на фронт. Але ліс не залишився без опіки — господарство Михайла взялися доглядати п’ятеро його колег-лісників. У ці дні вони виконали сезонну роботу — доповнювали молодий дубовий лісок.

Ліснику Андрієві Косенку ці роботи випало виконати на гектарній площі. Разом із десятком помічників досадив біля тисячі юних дубків. Квапилися, поки у ґрунті достатньо вологи — тоді є висока ймовірність, що нові саджанці приживуться.

Навіть якщо дубки успішно вкореняться, доглядатимуть за ними і далі. Влітку треба буде їх двічі обкосити, щоб не заглушила висока трава. Наступного сезону, обкошування треба буде повторити. А вже років через два-три дубки самі даватимуть собі раду.

Схожі новини