Передплата 2024 «Добрий господар»

Із козячого молока — сир та навіть морозиво

Ігор Небилович із села Рахині Долинської територіальної громади Калуського району мав підприємство з виготовлення металопластикових вікон та торгував будівельними матеріалами. Проте, як зізнається, його давно вабило сільське господарство. Тож десять років тому вирішив заснувати сироварню

Ігор та Оксана Небиловичі виготовляють багато видів сиру. Фото з архіву Ігоря Небиловича
Ігор та Оксана Небиловичі виготовляють багато видів сиру. Фото з архіву Ігоря Небиловича

Спочатку разом із дружиною Оксаною створили невеличку ферму. Купили 10 овець породи німецький меринос для формування стада, кілька маленьких козенят.

Водночас почали варити сир із різ­ким запахом, який найбільше їм спо­добався під час відвідин Франції. Про­те він не мав особливого попиту серед покупців, тож довелося взятися за інші види.

Поступово господарство розширю­валося. Тепер тут налічується понад 300 кіз альпійської та зааненської породи. Також є вівці - німецькі мериноси. За день на фермі надоюють у середньому до 500 л козячого молока. Найбільше його із травня до липня, коли твари­ни випасаються на вкритих соковитою травою луках.

Тварини господарів завжди доглянуті.
Тварини господарів завжди доглянуті.

Із білопінної продукції ґазди ви­готовляють 14 видів твердих сирів (сім — із козячого та стільки ж — із коров’ячого). Поки що Ігор Володими­рович корів не утримує, хоча планує в майбутньому. Наразі молоко бере на фермі у Калуському районі.

— За 10 років роботи вподобання спо­живачів змінилося, — каже чоловік. — Ра­ніше козячий сир на Прикарпатті не ко­ристувався великим попитом. А тепер набуває все більшої популярності, адже поживний та смачний.

Крім твердих сирів, Небиловичі ва­рять і м’який, для грилювання, з пліс­нявою, прованськими травами, кропи­вою. А віднедавна з козячого молока розпочали виготовляти ще й ексклю­зивне морозиво. Щоб товар був якіс­ним, найняли на роботу спеціального технолога та розробили рецептуру. Сири, морозиво можна зберігати у морозилці довший час.

Схожі новини