Передплата 2024 «Добра кухня»

Родзинка міста — Тернопільський став, який має стільки ж років як і сам Тернопіль

Журналістка ВЗ побувала в одному із найкомфортніших міст заходу України, щоб розповісти про те чим живе Тернопіль

Фото автора
Фото автора

Коли чуєте назву міста Тернопіль більшості хочеться сказати фразу «файне місто» або ж мугикати мелодію популярної всім пісні рок-гурту «Брати Гадюкіни». Однак, Тернопіль не лише відомий хіт, який зовсім не про місто, а про місцевого хлопчиська чи про місто в центрі, якого є величезний став.

Тернопіль — невеликий та комфортний, тут все зручно розташовано і можна легко добратись до потрібної локації, не використовуючи транспорт.

Зі Львова у Тернопіль зручно добиратись потягом. Всього дві години їзди й ти вже у «файному місті». Залізничний вокзал розташований практично у центрі, адже вже за 5 хвилин ходьби пішки можна знайти головну площу Тернополя — Театральний майдан. Поряд з ним розташований бульвар Тараса Шевченка. Там — Тернопільський академічний обласний драматичний театр імені Тараса Шевченка. У місцевих невеликих театрах якась особлива атмосфера, саме тому рекомендую сходити на виставу. У порівнянні з Львівською оперою чи драмтеатром ціни тут дуже низькі. Квиток на виставу в партері 6-го ряду обійдеться вам у 150 гривень.

З коліжанками вирішили сходити на комедію Рея Куні «Медовий місяць на всі сто», яка була у програмі. Обійдемось без спойлерів, але це було смішно. Місцями нагадувало американський ситком, однак на сцені виглядає набагато епічніше. Герой, який грав небіжчика, мій фаворит. Здається, що грати мертвого найлегше, але ви спробуйте стільки часу не сцені навіть кінчиком пальця не ворухнути та віями не здригнути.

На бульварі Тараса Шевченка є пам’ятник українській оперній співачці Соломії Крушельницькій, яка навчалась у Тернополі. Як свідчать історичні дані - це перший пам’ятник жінці в місті.

Тернопільське озеро

Родзинка міста — Тернопільський став, який має стільки ж років як і сам Тернопіль. Надзвичайно красива водойма була штучно створеною ще в середині 16 століття. Коронний гетьман Ян Амор Тарновський, який є засновником Тернополя, вирішив створити став, який буде захищати місцевих від нападу кримських татар. Площа водойми 300 гектарів, що відповідає тернопільському Східному масиву. Посеред озера розташований популярний острів «Закоханих», а там альтанка та кілька лавок, де часто проводять час закохані пари. До острова можна легко дістатись, адже з набережною їх об'єднує міст. Як розповів місцевий продавець сувенірів, острів бачив багато зізнань в коханні, був свідком великої кількості освідчень і чув це заповітне — «так».

Взимку озеро замерзає, але лебеді та дикі качки плавають на частинках водойми, де не утворився лід. Навколо сніг, дітвора на набережній возиться на санчатах, жінка на лижах вигулює собаку, підлітки кидають сніжки одне в одного. Такий собі місцевий Північний полюс. Пропри мінусову температуру озеро все одно виглядає казково, хочеться стояти і милуватись красою.

Собор та Майдан волі

Ще одні пам’ятки міста, які слід відвідати — тернопільський Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та Майдан Волі.

Храм, був побудований на замовлення польського магната Юзефа Потоцького, який також є фундатором домініканського костелу в місті Львів. Собор має підземну частину, яка за словами дослідників, може вести до Театрального майдану та Тернопільського замку. Собор також є першим на заході України, де літургії почали відправлятись англійською мовою.

Поблизу храму знаходиться майдан Волі, який раніше до 19 століття мав назву Кінська торговиця. Саме там знаходився торговельний центр Тернополя, де проводились різні ярмарки. За часів Австро-Угорщини це була площа Собєського, а совєти іронічно назвали — площею Свободи. У 2002 році тут відкрили пам’ятник королю Данилу на коні.

Сьогодні символічно навколо постаменту розташовані прапори та таблички з містами України, які були чи є окуповані росією.

Табличка присвячена Херсону з надписом — «вільні та нескорені».
Табличка присвячена Херсону з надписом — «вільні та нескорені».
Крим — Україна. Окупація (але ми впевнені, що це тимчасово і скоро буде — вільні).
Крим — Україна. Окупація (але ми впевнені, що це тимчасово і скоро буде — вільні).

Схожі новини