Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обереги для українських воїнів

Із початком повномасштабного росій­ського вторгнення в Україну молода жін­ка виготовила десятки оригінальних па­тріотичних оберегів

Фото з власного архіву майстрині.
Фото з власного архіву майстрині.

Мар’яна Суходольна народилася у селі Олеші тодішнього Тлумацького району, але вже тривалий час живе в Івано-Франківську. Виховує двох дітей.

Вона — філологиня за фахом, пише ві­рші. Крім того, має ще одне захоплення, без якого не уявляє свого життя, — ство­рює самобутні вироби.

Із початком повномасштабного росій­ського вторгнення в Україну молода жін­ка виготовила десятки оригінальних па­тріотичних оберегів для Фонду Збройних сил України, що на Запоріжжі. Згодом військові надіслали їй фото з подякою.

Тема любові до своєї Вітчизни і під­тримки нашої армії й надалі залишаєть­ся актуальною у творчості пані Мар’яни. До Дня державності України громадська організація «Інвестресурс» організувала Третій благодійний дистанційний твор­чий марафон. Відрадно, що покутська майстриня перемогла у номінації «Деко­ративно-ужиткове мистецтво». Таку ви­соку оцінку отримала за ляльку-мотанку «Моя Україна».

Плаття їй умілиця пошила з тканини, яку використовують для виготовлення прапорів, стрічки — атласні. Волоссям стали в’язальні нитки. Основа ляльки — дерев’яна стійка. І, нарешті, вишивка — теж її ручна робота.

До створення мотанок Мар’яна Сухо­дольна вдається не вперше. Має у своїй колекції низку неповторних ляльок. Об­шила їх тканиною, з котрої виготовляють сорочки. Для верхнього одягу знадо­билися стародавні бабусині хустки, що довго лежали у сімейній скрині (на їхній поверхні вже почала заводитися нена­жерлива міль). Цікаво, що ці вироби за­лишилися в одному з дитячих садочків м.Івано-Франківська, який відвідували її діти.

У своїй самобутній творчості умілиця також використовує папір, картон, фетр, тканину, стрічки, а ще — природні матері­али (жолуді, шишки, гілочки ялини тощо). З-під її вправних рук з’являються на світ різноманітні віночки, букети квітів…

Схожі новини