Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бринза без жодних добавок

У селі Нижня Апша Тячівського району вже понад три десятиліття функціонує фермерське господарство «Ростока» Дмитра і Марії Опришів

Марія Оприш уже кілька десятиліть доглядає овечок. Фото з домашнього архіву Марії Оприш.
Марія Оприш уже кілька десятиліть доглядає овечок. Фото з домашнього архіву Марії Оприш.

Воно створене 1991 року, коли родина отримала від колгоспу 9 га землі на березі річки Тиси.

На той час місцина була заросла чагарни­ками. Тож подружжю до­велося активно попрацювати лопатою та сокирою, аби при­вести територію до ладу. Тепер тут розташовані приміщення для утримання худоби й збері­гання сіна.

Зараз у хазяйстві налічується 600 овець та близько 250 корів і телят. Щодня біля них бага­то клопотів. Трудяться горяни дружно, усією сім'єю.

Карпатська ферма спеціалі­зується на виготовленні бринзи з овечого молока. Її пані Марія отримує впродовж весни-літа («від Великодня до Дмитра»). Жінка переконана: «Справжня бринза — як добре вино, до­стигаючи, набуває унікального смаку, кольору та консистен­ції». Такі вироби у звичайному супермаркеті не купиш, адже створені за давніми рецепта­ми. Тож вони припадуть до душі навіть найвибагливішим гур­манам. Кожна грудка вирізня­ється своєрідним присмаком, забарвленням — залежно від місця, де випасалися вівці, яку траву скубали. Мають значення й технологія варіння і терміни зберігання тощо.

Карпатський сир – смачний та поживний.
Карпатський сир – смачний та поживний.

Окрім сиру, виготовляє сім'я м’ясні вироби. Висока якість сировини зумовлена екологічно чистими луками та хорошим до­глядом тварин. Відтак уся про­дукція безпечна й корисна для організму.

Отара господарів випасається на екологічно чистих полонинах.
Отара господарів випасається на екологічно чистих полонинах.

Згадані делікатеси можна зу­стріти на ринках, сільськогоспо­дарських ярмарках. Щоправда, в часи війни малим виробникам доволі важко, адже впав збут. Але господарі і далі працюють, сподіваючись на кращі часи, які настануть вже після нашої пере­моги.

Схожі новини