Передплата 2024 «Добрий господар»

«Будемо давати концерти, донатити на потреби ЗСУ і наближатимемо нашу перемогу»

Музиканти ліцею імені Соломії Крушельницької передали на передову дрон

Дрон нашим захисникам передає 11-класниця Марта Продан. Фото Ярослава Джурика
Дрон нашим захисникам передає 11-класниця Марта Продан. Фото Ярослава Джурика

«Високий Замок» не раз писав, як українські діти шукають різних шляхів підтримки і допомоги нашим Збройним силам. Хтось влітку робив лимонад і продавав перехожим, а зібрані у скриньку кошти віддавав волонтерам, інші з батьками випікають булочки і коржики, а потім реалізовують їх на ярмарку. За виручені кошти купують теплі шкарпетки, чи борошно і цукор, щоб напекти тих смаколиків і надіслати захисникам України. А ті, кого Всевишній наділив музичним талантом, дають благодійні концерти — як це роблять учні Львівського музичного ліцею імені Соломії Крушельницької. Кілька днів тому діти разом з викладачами купили дрон і передали на фронт.

Про це журналістці «ВЗ» розповів заступник директора з виховної роботи ліцею Ярослав Джурик.

За словами пана Ярослава, ліцей імені Соломії Крушельницької допомагає українським воїнам з перших днів війни, тобто усі 9 років учні і викладачі музичної школи активно волонтерять. Щороку проводили ярмарки, на яких діти продавали солодку випічку, власноруч плетені вироби, різноманітні фігурки. За ці кошти купували рукавиці, шкарпетки, солодощі, пінку до гоління, зубну пасту…

— А три роки тому ми закупили 9 плазмових телевізорів, — каже Ярослав Джурик. — Наші захисники мали прилади, які потрібні на війні, але бракувало великих екранів, на яких можна усе добре роздивитися. Був цікавий випадок. Директор Львівського Будинку офіцерів Віталій Провозін вручав телевізор з наліпками герба нашої школи одному з наших випускників Лобойку. Хлопець, як побачив, що везе на фронт телевізор з його рідної школи, радів, як дитина. Торік, перед повномасштабним вторгненням, ми передали нашим захисникам через Будинок офіцерів різдвяних подарунків на суму близько 30 тисяч гривень. Віталій Провозін разом з артистами особисто відвіз наші подарунки на передову — у селище Нью-Йорк, Волноваху. А на знак вдячності привіз нашому ліцею прапор з підписами захисників.

— А цього разу ви «замахнулися» на дрон?

— У ліцеї імені Соломії Крушельницької створено камерний оркестр з учнів старших класів, яким керує Марта Гуневич. Вирішили дати кілька благодійних концертів. Діти із задоволенням пристали на пропозицію. Спочатку думали, що зібрані кошти віддамо на берці, термобілизну… Перший концерт відбувся у церкві Введення у храм Пресвятої Богородиці, що на Верхньому Шуварі. Там надзвичайно цікавий отець. Річ у тім, що він — випускник консерваторії, тож на музиці добре знається. А дякує у храмі Степан Вольський, який був заспівувачем в ансамблі ПрикВО, а також співав у «Трембіті». На тому концерті ми зібрали найбільше — понад 16 тисяч гривень. Навіть сам священник від себе особисто дав 2 тисячі гривень.

— Той перший концерт додав ентузіазму?

— Аякже! Діти побачили, що їхній талант, їхнє серйозне навчання, дають плоди. За той перший концерт ми екіпірували повністю одного бійця — купили шолом, бронежилет, берці, термобілизну, спакували велику пачку солодощів… Потім на Покрови дали ще два концерти — у церкві Покрови, що на Личаківській. За два концерти зібрали понад 16 тисяч. А козаки запросили наш оркестр у Кохавинський монастир, що у Жидачівському районі. Трохи накидали у скриньку і у цьому монастирі. Заграли на Міжнародному з'їзді лікарів. Медики з різних країн, коли почули, що діти збирають на допомогу ЗСУ, кидали і гривні, і долари-євро. І коли ми всі ці кошти зібрали докупи, вирішили купити дрона. Нам його привезли з Польщі. Запросили до школи двох бійців зі 125-ї Львівської Територіальної бригади Іллю Лазоркіна та Тараса Маленького, і вручили їм дрон, який поїде на передову — під Бахмут.

І фото на згадку (зліва направо) - керівник камерного оркестру Марта Гуневич, Ілля Лазоркін, Марта Продан, учень 10 класу Ярема Мельник та Тарас Маленький.
І фото на згадку (зліва направо) - керівник камерного оркестру Марта Гуневич, Ілля Лазоркін, Марта Продан, учень 10 класу Ярема Мельник та Тарас Маленький.

— Тепер починаєте другу серію збору?

— Наші діти — неперевершені. 16 грудня у ліцеї імені Соломії Крушельницької відбудеться ярмарок, на якому діти продаватимуть солодощі, вироби, зроблені власноруч. Але, окрім того, учні принесли пінки до гоління, зубні пасти, шкарпетки… Це усе поїде 23 грудня на фронт. Пан Провозін особисто повезе на передову. Він переодягається у костюм святого Миколая і вручає нашим захисникам подарунки. Але на цьому ми не зупинимося. Директор нашого ліцею Левко Закопець виступив з ініціативою купити цього разу автомобіль. До збору коштів долучаться не лише діти, а й викладачі школи. Дитячий запал нас надихає, музиканти хочуть давати концерти і донатити на потреби захисників, аби тільки якомога швидше закінчилася війна нашою перемогою.

Скринька, у яку учасники камерного оркестру ліцею імені Соломії Крушельницької збирають кошти на підтримку ЗСУ.
Скринька, у яку учасники камерного оркестру ліцею імені Соломії Крушельницької збирають кошти на підтримку ЗСУ.

Схожі новини