Передплата 2024 «Добрий господар»

Камінь дірявець, де Табаков зняв кліп про кохання, магія Ілівських печер

Журналістка «ВЗ» вирушила в тур вихідного дня — історико-культурний заповідник «Стільське городище»

Фото автора
Фото автора

Цьогоріч мандрівники з України та з-за кордону роблять ставку на подорожах визначними історичними місцями заходу України, щоб підтримати економіку в тилу та пришвидшити перемогу. Якщо ви поціновувач історичних комплексів, оповитих легендами та неймовірної краси краєвидів, варто відвідати унікальний історико-культурний заповідник «Стільське городище» у Стрийському районі Львівської області. Це древня столиця білих хорватів, яка має історичні «фішки» і є у списку must visit (потрібно обов’язкового відвідати). Тож моїм жовтневим туром вихідного дня стало «Стільське городище».

Городище, якому немає аналогів на європейському континенті

Стільське городище — середньовічне поселення білих хорватів на території заходу України. Розташоване вздовж східних околиць сіл Стільсько, Дуброва та Ілів Стрийського району Львівської області. Археологічні дослідження встановили, що городище, справді, є рештками величезного ранньосередньовічного міста, яке існувало між початком VIII та серединою X ст., і якому немає аналогів ні за величиною, ні за потужністю укріплень на європейському континенті. Феномен городища — воно у 25 разів перевищувало масштаби Києва в X столітті.

Територія міста сягала 250 га, а загальна довжина оборонних стін — понад 10 кілометрів. Городище на Галичині - це типова східнослов'янська трьохчленна соціально-топографічна структура: дитинець або княжа фортеця, укріплене передмістя, приміські та сільські поселення.

Городище мало і власне підземне місто. За легендою, вхід до підземелля відкривається раз на рік — на велике церковне свято. На яке саме свято — таємниця за сімома замками.

На пізнавальні екскурсії до міста білих хорватів приходять діти родин переселенців

Як розповіла для «ВЗ» директорка комунального закладу Львівської обласної ради адміністрація історико-культурного заповідника «Стільське городище» Ірина Іваночко, заповідник створений за рішенням Львівської обласної ради у вересні 2015 року. Пані Ірина очолює заповідник три місяці (до того працювала керівником відділу культури Миколаївської РДА, викладачкою у школі мистецтв).

«Стільське городище» цікаве для туристів, це пам’ятка національного значення, — розповідає Ірина Іваночко. — В рамках комплексної екскурсії розповідаємо про городище, де колись мешкали білі хорвати, показуємо насипи в лісі та інші цікаві речі. Їдемо також до села Ілів, де є красиві печери. Це місце — хороша фотозона. Щоб туристам було комфортно, облаштували на підйомі, що біля печер в Ілові дерев’яні поручні. Готові приймати на свої екскурсії вимушених переселенців. Зараз проводимо екскурсії для дітей з родин вимушених переселенців, які мешкають у Миколаєві та в районі. Це більше, ніж екскурсія. Для дітей тут є цікаві вікторини, квести та подарунки. В організації екскурсій для дітей нам дуже допомагає влада Тростянецької сільської ради, вони зокрема дають нам автобуси «Школярик».

"Стільське городище" - епіцентр легенд та магії. Кажуть, печери пускають до себе лише тих людей, яким прийшов час щось усвідомити в житті, повірити в магію… Це місце тотального перезавантаження. Деякі туристи, каже Ірина Іваночко, можуть тижнями планувати туди візит, але плани залишаються планами. Авторку цих рядків городище прийняло швидко: від ідеї до поїздки — три дні.

Печера, де жінки можуть просити материнства

Перша зупинка екскурсії - три печери в селі Ілів. Наш екскурсовод — молодший науковий співробітник комунального закладу Львівської обласної ради адміністрація історико-культурного заповідника «Стільське городище» Остап Корецький розповів, що село приваблювало воїнів УПА, бо тут хороші ліси та фортифікаційні укріплення. У лісах було чимало криївок. У селі Ілів працювала друкарня УПА, де друкували листівки. Працював також їхній склад та аптека.

«У 1950 році неподалік села Ілова було вбито останнього сотника УПА з позовним Явір, — наголошує Остап. — На цьому місці в лісі стоїть пам’ятна капличка на честь сотника».

Печери в Ілові - найбільш містичне місце заповідника «Стільське городище». Печера «Рожаниця» має вхід у вигляді жіночого лона. Кажуть, жінка, яка увійде в печеру стане мамою, навіть якщо вона не могла довго завагітніти.

Якщо ви думаєте, що зайти в цю печеру легко — помиляєтеся. Вхід розташований на висоті понад два метри від підніжжя печери, тож добратися до входу можуть лише відчайдушні альпіністки… Екскурсовод каже, чимало жінок ризикнули і зайшли до «Рожаниці».

У печерах Ілова були ритуальні жертвоприношення, тож аура тут містична. Під час археологічних розкопок були знайдено перепалену кераміку, кістки. Знайдено і рештки спаленого вугілля, що означає, що в печерах палили ритуальний вогонь. Також на фасадах печер є різноманітні викарбовані символи. Викарбувано герб, який частково схожий на український тризуб. «Посередині гербу є хрест, вважається, що це позначка українських повстанців», — продовжує розмову екскурсовод Остап.

Схожий скельний комплекс є біля Нового Роздолу. Ілівські печери мають багато підземних маршрутів. Старожили кажуть, що звідси можна було пройти під землею аж до Нового Роздолу.

Остап Корецький каже, що візит до Ілівських печер — хороший ментальний відпочинок для туриста. Тут гармонійно поєднано спокій (немає мобільного зв‘язку), фізичні вправи під час підйому до печер лісовим схилом та релакс від природних краєвидів.

Камінь, на якому свій кліп зняв Павло Табаков

Наступна наша екскурсійна зупинка — Камінь дірявець у Дуброві, що за 40 кілометрів від Львова. Тут розташований унікальний скельний комплекс. Чому дірявець? Камінь має велетенський наскрізний отвір, яким може вільно пройти людина.

Камінь ще називають Столовим. Ця природна дивовижа використовувалась давніми слов’янами в якості храму. На «столі» завжди горів вогонь, складались пожертви. Вважається, що камінь у давнину служив храмом сонця.

«Камінь розташований на висоті 26 метрів над рівнем річки Колодниця, — наголошує Остап. — За ним закріпилася назва столовий, його поверхня плоска, як стіл. На камені є осади вугілля, покрито ґрунтом. Внизу знайдено офірні ями, камінь використовували, як культове місце. Якщо подивитися на камінь знизу, можна побачити три паралельно вирізьблені лінії, які можуть символізувати три стихії - вогонь, воду, повітря. У давнину його використовували не лише, як культовий комплекс, а й як спостережний пункт. З нього дуже добре видно навколишні території, зручно попереджати про напад ворогів».

Камінь дірявець став своєрідним магнітом для творчості українських митців. Саме на ньому відомий співак Павло Табаков зняв свій кліп «В тобі моя любов». Табаков грав на білому роялі, який розмістили на камені. Історія кохання знята в музичному кліпі яскраво доповнює красу природи Дуброви та історичний скельний комплекс заповідника.

… Моя мандрівка до унікального заповідника «Стільське городище» пройшла на одному подиху. Такі містичні локації повинен відвідати кожен, хто хоче розширити свої туристичні горизонти. Адже лозунг «Мандруй Україною» тепер символізує і вклад у перемогу України в тилу.

Схожі новини