Передплата 2024 ВЗ

«Попри грандіозний успіх на виставці у Луврі, храм і досі без даху»

Культурно-мистецький проєкт «Під зорею Пінзеля» отримав друге дихання

Храм досі у занедбаному стані... Фото автора
Храм досі у занедбаному стані... Фото автора

…Сонячного жовтневого дня група художників, скульпторів, фотографів і журналістів зібралася на пленер «Натхненні Пінзелем в Годовиці». У Храмі Всіх Святих гостей зустріли духовними співами учасники хору «Собор» Годовицького Народного дому на чолі з директоркою Оксаною Петрів. Пані Оксана розповіла присутнім й історію цього храму.

Культурно-мистецький проєкт Івони Лобан «Під зорею Пінзеля» втілюється вже п’ять років — з 2017-го, попри карантин двох минулих років і повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого вісім місяців тому. Тисячі людей об'єдналися, щоб популяризувати творчість геніального скульптора Іоана Георгія Пінзеля, а також — привернути увагу до храму Всіх Святих у селі Годовиця. У серпні 2021 року відбувся мистецький пленер «Натхненні Пінзелем в Годовиці», в якому взяли участь 19 відомих художників України, серед яких Любомир Медвідь, Анатолій Криволап, Василь Бажай, Михайло Демцю, Петро Сипняк, Віктор Сидоренко, Микола Андрущенко та інші.

Завдяки активній діяльності проєкту костел в Годовиці внесли в «Туристичні маршрути Львівщини», про нього дізнались в Україні. І це збільшило шанси храму на реставрацію. Пам’ятку подали на державні конкурси і гранти від департаменту архітектури ЛОДА.
В січні 2022 року з великим успіхом пройшла виставка робіт учасників серпневого пленеру 2021 року у Верховній Раді України. Наступна виставка пройде в Національному музеї імені Андрея Шептицького. А в жовтні проєкт не лише продовжується, але й розширюється.

«Через творчість відомих на весь світ художників ми прагнемо привернути увагу суспільства до унікальної пам’ятки архітектури, нашої культурної спадщини — Храму Всіх Святих у селі Годовиця, — розповідає ініціаторка й авторка проєкту „Під зорею Пінзеля“ Івона Лобан. — Цей храм побудований відомим архітектором Меритином, оздоблений скульптурами Пінзеля, і власне цей вівтар, врятований Борисом Возницьким, став окрасою виставки в Луврі в 2012 році. Та попри грандіозний успіх цієї виставки, цей храм з 1974 року знаходиться без даху».

Костел Всіх Святих у селі Годовиця — це пам’ятка національного значення в аварійному стані, яка потребує термінової реставрації", — наголошує пані Івона.

Другою частиною пленеру була екскурсія в село Басівка, біля якого в лісі нас зустріли вояки УПА (працівники Музею криївки УПА, одягнуті в упівську форму), розповіли історію тамтешнього руху спротиву тоталітарному режиму в 40−50-х роках ХХ століття. Ми спустилися в криївку, опинившись наче в тих роках, коли мужні борці за незалежність України свідомо йшли на вірну смерть, але не зраджували своїй ідеї вільної держави. У тому ж лісі учасникам пленеру показали унікальний дуб, котрий називають «п'ять братів», з одного кореня якого росте п’ять стовбурів.

У Басівці діє Музей-криївка УПА.
У Басівці діє Музей-криївка УПА.