Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Завдяки російським трофеям зібрали кошти на два автомобілі»

Серед лотів — військова форма, каски, медальки, порножурнал, презервативи, «Русская водка», орківські сухпайки…

За виручені від продажу трофеїв кошти волонтери купують усе необхідне українським бійцям. Фото автора
За виручені від продажу трофеїв кошти волонтери купують усе необхідне українським бійцям. Фото автора

Незвичну експозицію побачила в одному із львівських офісів. Волонтери виставляють на аукціон… речі рашистів. А за виручені кошти купують українським військовим усе необхідне. Уже вдалося зібрати кошти на військове спорядження й два автомобілі!

Використані гільзи ди­зайнери перетворюють на прикраси або брелоки. У вічі впадає гільза від снаряду реактивної системи залпового вогню «Ураган», яка стала… сві­тильником.

Ірина Костенко — приват­ний підприємець, співзас­новниця фірми «Ф-прінт». Займається ремонтом офісної техніки. А з початку повномасш­табного вторгнення рф стала волонтеркою. Жінка каже, що останнім часом важко зібрати необхідну суму, а потреб в укра­їнських військових багато. Во­лонтери опікуються кількома спецпідрозділами. От і виріши­ли відкрити магазин трофеїв.

Фото автора
Фото автора

— Тут усе безпечно, — каже Ірина, коли згадую випа­док у Чернігові на виставці зброї. — Це — порожні трофеї, які нам передають з передо­вої. Усе виставляємо на аукці­он — orc-auction. Гроші йдуть на потреби української армії.

— Є попит на такі речі? — ці­кавлюся. — Нещодавно у соцмережах виникла суперечка щодо трофеїв, зокрема ра­шистського годинника. Дех­то був проти таких ініціатив…

— Люди цікавляться, особли­во з-за кордону, — відповідає Ірина. — Маємо не лише росій­ську зброю. Ось тубуси від пе­реносного зенітно-ракетного комплексу Stinger, від перенос­ного протитанкового ракетно­го комплексу Javelin. А ось це письменниця і художниця Окса­на Весна розмальовує гільзи. Робимо з них прикраси та бре­локи для ключів. Ексклюзив­ний світильник з-під «Урага­на» оцінюємо у 1300 доларів. А ракетницю ми переробили на журнальний столик — мінібар. Хлопці прапори підписують, ми їх теж продаємо — по 40 євро. Є різні думки щодо таких аукціо­нів. Я вважаю, якщо ці гроші підуть на допомогу військовим, то нічого поганого у цьому немає.

На столику розкладені «тро­феї» — якісь медалі, браслет на руку. Поруч — сигнальна ра­кетниця, транзисторна лампа 1956 р., вогнегасник 70-х років. Допотопна аптечка…

— У рюкзаку російського роз­відника знайшли горілку 80-х років, презервативи і порножур­нал, — розповідає волонтерка. — Так звана друга армія світу!

— На що є найбільший по­пит?

— Гільзи на виставці розійшлися як гарячі пиріжки (усмі­хається. — Авт.). Більша коштує 2800 грн, менша — 1000 грн. Ще ми робимо прикраси з гільз. Я сама такі ношу. Але на вистав­ці продала їх за 350 грн. Знай­шовся клієнт. Сухпайки, які нам привезли з-під Харкова, плану­ємо виставити на Ebay. На цій платформі багато чого з мос­калів продається — і форма, і каски… Зараз з коштами важ­ко. Ми ярмарки організовува­ли, але грошей бракує. Домо­вились з військовими, що вони будуть нам передавати трофеї, ми їх будемо розмальовувати, дещо переробляти та прода­вати. Зараз хлопцям дуже по­трібні зимова форма, спаль­ники, дизельні генератори, тепловізори. Де на все це бра­ти кошти? Ми знайшли в Китаї устілки, які можна заряджати, як телефон від павербанку. Такі устілки коштують 30 доларів. Вони шість годин гріють ногу. Плануємо оголосити збір ко­штів на такі устілки.

Схожі новини