Передплата 2024 ВЗ

«Більшість моїх суконь, ніби відірвані від землі»

Відома українська дизайнерка Олена Даць представила у Парижі нову колекцію одягу

Фото з особистого альбому Олени Даць
Фото з особистого альбому Олени Даць

Одяг української дизайнерки Олени Даць — давно став візитівкою. Її ексклюзивні сукні з елементами української вишивки впізнавані в усьому світі. Кілька днів тому Олена Даць повернулася зі світової столиці моди — Парижа, де представила нову колекцію.

Частину елементів суконь дизайнерки було виконано на 3D-принтері. Ці елементи — фрагменти української вишивки, яка є і своєрідним оберегом, і концептуальним доповненням, вплетеним в ідею кожної сукні бренду Olena Dats'.

Сукні, які створила дизайнерка, — немов креативні скульптури. Вони надають нового значення простору, у якому з’являються. За словами дизайнерки, це сукні для мрійливих, яскравих, жіночних. Впевнених у собі. Наповнених. Це образи для тих, хто вміє адаптуватися до турбулентності сучасного світу і має сміливість самостійно окреслювати свої горизонти.

— Кожен вибір — це можливість перейти на новий рівень і шанс запросити у наше життя зміни, про які ми мріємо. 3D-друк — технологія, перевірена часом, і вона дозволила мені розширити межі простору та загальних методів конструювання і створення одягу у моїй новій колекції, — розповіла журналістці «ВЗ» Олена Даць. — Мене завжди цікавив просторовий вплив форми, ефект, який вона створює і те, як форма впливає на поведінку, оточення і навіть, можливо, на нашу долю.

— Як творилася ця нова колекція?

— Працюючи над цією колекцією, я знову пережила чарівний та містичний момент, коли з площини зітканого полотна народжуються скульптурні просторові образи. Коли створюєш конструкцію, без якої прикладні вироби просто неможливі, навіть якщо ця конструкція непомітна. Мабуть, це один із найцінніших моментів, які може пропустити через себе той, хто творить. Обрана технологія дала мені певну незалежність як авторці.

Адже фантазія — безмежна, хоч вона часто стикається з перепонами, які диктують ті, хто допомагає втілювати задуми. Ми уже переконались, що віртуальний світ — безмежний. Хоча тактильні відчуття залишаються для мене основними, мені сподобалось знаходити і додавати до них нові відтінки. Більшість моїх суконь, ніби відірвані від землі, позбавлені гравітації. Тканини леткі і залишають простір для природності. Динаміка стала основою відносин між елементами сукні.