Передплата 2024 «Добрий господар»

Краби повзуть кохатися до… океану

Щоб не нашкодити повзунам, влада вимушено закриває для руху транспорту багато магістралей

Так виглядає острів Різдва, коли червоні краби здійснюють свої шлюбні мандрівки.
Так виглядає острів Різдва, коли червоні краби здійснюють свої шлюбні мандрівки.

У ці дні жителі австралійського острова Різдва в Індійському океані відчувають неабиякі побутові незручності. Їм тяжко пройтися чи проїхатися вуличками своїх населених пунктів. А все через нашестя… крабів. Їх на цьому невеличкому плато живе понад 100 мільйонів! Щоб не нашкодити цим повзунам, влада вимушено закриває для руху транспорту багато магістралей.

Великі полчища червоних земляних крабів, які, крім острова Різдва, не водяться більше ніде, серед вологої осені вилазять зі своїх нір у місцевих лісах і, не вибираючи доріг, чимчикують до океану, блокуючи все довкола. Їхні мандри дуже нагадують весняну міграцію наших жаб. Завдання австралійських крабів — якнайшвидше добратися до узбережжя, спаруватися там, відкласти яйця і дати життя новим поколінням.

Першими до водойми квапляться самці. Прибувши на берег, вони своїми великими клешнями викопують у піску глибокі ями, які незабаром стануть таким собі шлюбним ложем. Самці ж охороняють ці апартаменти, щоб ними не заволоділи краби-лінтюхи…

Через тиждень самки прибувають на підготовлене місце, проводять у любощах зі своїми коханими кілька днів. А коли самці, виконавши подружній обов’язок, відповзають назад у свої володіння, самки зручно вмощуються у нори і відкладають у черевний мішечок яйця. Настає пора, і вони вилазять із цих катакомб, квапляться до океану, щоб випустити яйця у воду, де і народжуються крабенята. Стається це, як дослідили вчені, на повороті припливу протягом останньої чверті Місяця. Виконавши свою місію, самки крабів повертаються до «чоловіків» у джунглі. А новонароджені краби, провівши в океанських водах три-чотири тижні, самі собі шукають дорогу на сушу.

Міграція червоних крабів для жителів острова — справжнє випробування. Але вони терпляче зносять його. На романтичні походеньки приїжджають подивитися тисячі туристів. А це підмога місцевому бізнесу, чималенькі надходження у місцевий бюджет.
Є ще одна вигода від крабових вояжів — ці особини харчуються органічними відходами. Завдяки цьому морські пляжі острова Різдва в ідеальному стані.

Схожі новини