Передплата 2024 «Добра кухня»

У Карпатах забули смак грибної юшки

Місцеві кажуть, що такого літа, аби зовсім не було грибів, не пам’ятають

Білий гриб. Фото автора
Білий гриб. Фото автора

Літніх грибів у Карпатах так і не дочекались. Місцеві жителі такого не пам’ятають, щоб усе літо без грибів минуло. Кажуть, цього сезону навіть грибної юшки зі свіжих дарів лісу ще не їли. Смак грибів забули… Торішні сушені гриби давно продали, а свіжих не збирали. Чекають хіба на осінні. Хоча також надії мало. Кажуть, вже би мали піти: були дощі, зараз доволі тепло. Що ще тим грибам треба!

Де-не-де один білий чи підосичник вилізе, але хто з се­лян по один гриб піде. У селі завжди роботи повно. Та й сезон ягід триває. Нині збирають ожину (місцеві її на­зивають чорницею).

Ожина. Фото автора
Ожина. Фото автора

Заготівельники беруть цю ягоду по 27 гривень за кілограм. Дешево, але вона досить важка. Ось тільки збирати її не вельми приємно — всі руки у подряпинах.

Фото автора
Фото автора

Я на вихідні також вирішила ожини у Карпатах назбирати. То потім знайома спитала, чи я кота завела? Спершу не зро­зуміла, до чого тут кіт, а вона мені на подряпини на руках по­казує…

А з вересня почнеться сезон кам’янок, які вже дозріли. Їх заготівельники та­кож приймають, щоправда, по скіль­ки будуть брати, ще не відомо. Тож усі місцеві підуть кам’янки збира­ти. Отак у карпат­ських селах літо та початок осені і ми­нають: спочатку усі збирають афини, потім ожину, тепер — кам’янки. А там, дасть Бог, може, й осінні гриби пови­лазять. Принаймні я на вихідних знайшла один білий і кіль­ка підберезників… Навіть грибну мачанку зробила. Тож надія на осінні гриби є!

Схожі новини