Передплата 2024 «Добра кухня»

“Португалець приїхав до Львова, щоб підтримати економіку в час війни”

У тренді — транзитний туризм

Попри воєнний стан та велику ймовірність воєнної агресії з боку білорусі, у Львові потрохи пожвавлюється туристичне життя. У місті Лева зараз гості з Японії, Естонії, США, Канади, Польщі, Фінляндії, Бельгії, Іспанії, Швеції, Кувейту, Португалії, Данії. Серед українців — жителі Дніпра, Одеси, Харкова, Миколаєва та Києва. У Львові розвивається транзитний туризм, коли українці мандрують на море чи до Європи через Львів (пересадка на літак чи потяг у Польщі чи в іншому європейському місті). Такий формат передбачає зупинку туриста на день-два у львівському готелі чи орендованій квартирі. Це дає поштовх для виходу туристичної галузі з кризи.

Про це розповіла у коментарі для “ВЗ” начальниця управління туризму Львівської міської ради Христина Лебедь.

“Українці переважно мандрують Україною та зупиняються у Львові на вихідні, - каже чиновниця. - Іноземці приїжджають до нашого міста переважно з волонтерськими місіями. Хоча є і туристи. Наприклад, приїхав португалець середнього віку, який зізнався, що таким чином хоче підтримати економіку України у такий нелегкий час. Це був його перший візит до Львова. Сказав, що його дружина побоялася з ним їхати, бо все ж війна. А він виявився відчайдушним і не пошкодував про мандрівку. Сказав дружині, що у Львові безпечно, тож наступного разу приїдуть на вікенд разом”.

За словами Христини Лебедь, запити іноземних туристів у Львові змінилися. Насамперед запитують про карту укриттів. Ці карти можна взяти у центрах туристичної інформації. Далі у рейтингу запитів - карта міста, інформація про локації для відпочинку (парки, музеї, підземелля, пам’ятки архітектури)... “Також іноземці розпитують про роботу громадського транспорту та сервіс Lviv City Card. Особливу увагу гостей міста привертає Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні”, - наголошує Христина Лебедь.

Середній чек іноземного туриста у львівському ресторані — від тисячі гривень. Зазвичай дають 50-200 гривень чайових

Про це сказали “ВЗ” кілька менеджерів львівських ресторанів.

“Серед іноземців у нас в гостях було чимало поляків, які сказали, що спеціально приїхали до Львова на вікенд, аби підтримати економіку України у складний час, відвідати ресторани, заселитися в готелях. Зізналися, що їм не були страшні навіть повітряні тривоги”, - сказав у коментарі для “ВЗ” маркетинг-менеджер ресторану “Валентино” Михайло Шевелюк.

А ось на сувенірах іноземці економлять

У спеціалізованих крамницях сувенірного краму скаржаться на поганий торг. “Приходять іноземні туристи, але сувеніри їх цікавлять менше, ніж раніше, - розповіла продавчиня магазину сувенірів на площі Ринок. - Питають ціни, торгуються, але купують мало. Ми навіть соціальні акції започаткували: з кожного придбаного сувеніру — 20 відсотків на ЗСУ. Не до сувенірів зараз туристам...”.

Екскурсоводи Львова теж нарікають, що туристи “воєнного часу” неохоче замовлять індивідуальні екскурсії

Зараз у попиті — туристичні мандрівки для вимушених переселенців (частина екскурсій є платними). Торік гіди мали прибутки від туристів з країн з Близького Сходу, Саудівської Аравії. Зараз вони у збитках.

“Тепер популярні екскурсії львівськими парками та в історичні вілли за межами центральної частини міста — вілла Люсія, вілла Грушевського, Вілла на Кастелівці, - сказав для “ВЗ” гід з багаторічним стажем Ігор Антонович. - Туристи, які приїжджають до Львова транзитом на день-два, як правило, самі гуляють центром, фотографують архітектуру. Послуги екскурсовода їм не потрібні... Частина львівських екскурсоводів перекваліфікувалася на волонтерів або пішла добровольцями на фронт”.

Схожі новини