Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сікро – із дредами!

Собака – комондор рятує людей у горах на Закарпатті

«Ні, це не овечка, не хмаринка і не іграшка, це дуже серйозний пес, на ім'я Сікро, - розповіли у ДСНС України. - Він серйозний, тому що його місія - рятувати людей у горах, адже він справжнісінький пес-рятувальник із Закарпаття. Сікро - надійний та розумний і дуже талановитий помічник наших гірських рятувальників. Але вам, друзі, бажаємо ніколи не потребувати допомоги Сікра. Лише - як буде нагода - пообніматися та пообціловуватися. Це він дуже любить».

У соціальних мережах з’явилося море коментарів до фотографії Сікра (не Сірка). Хтось зауважив, що собаку треба підстригти. Інші писали, що собак цієї породи не стрижуть.

  • Завжди захоплювалася роботою рятувальників, для мене кожен з вас, то вже зірка! Песику міцного здоров'я, смачного корму й добрих людей поруч! - написала у Фейсбуці Юлія.
  • Які чудові дреди! – так відреагували на Сікра інші користувачі соцмереж.
  • Неодноразово зустрічали його на Драгобраті. Дуже розумний і гарний песик! – зауважив Антон.
Сікро – справжня зірка та улюбленець туристів!
Сікро – справжня зірка та улюбленець туристів!

З огляду на популярність кудлатого рятувальника у соцмережах та багато запитань, у ДСНС України додали:

- Сікро – пес породи комондор, або – угорська вівчарка. У перекладі з угорської його ім’я означає «іскра». Господар пса був палким шанувальником гірського екстриму, за життя допомагав рятувальникам у пошуках заблукалих туристів. Тож Сікро звик до виходів у гори і почуває себе у Карпатах, як дома. Та, на жаль, так трапилося, що Сікро осиротів, його господар помер.

Однак кудлань продовжує ходити з гірськими рятувальниками на пошукові роботи або - для надання допомоги травмованим туристам. Адже Сікро - чудовий психолог, уміє заспокоювати постраждалих. Приміром, зовсім нещодавно, поки серйозно травмованому туристу рятувальники надавали першу допомогу, пес сидів поруч і лизав тому руку, а потім, аж до самого низу, супроводжував ноші з пораненим.

Взагалі Сікро вже став легендою туристичних Карпат, але, думаємо, від всеукраїнської (а то й світової, чому би й ні) слави наш хвостатий рятувальник теж не відмовиться. Тільки подивіться на нього – хіба Сікро не заслуговує стати ще однією зіркою ДСНС?

Схожі новини