Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На освячення верби прилетів лелека!

Жителі Меденичів вважають це добрим знаком. Бузька сприйняли як вісника миру

Знакова, “сакральна” подія сталася у Вербну неділю у селі Меденичах неподалік Дрогобича на Львівщині. Під час церемонії освячення верби, яке відбувалося під стінами місцевого храму, до людей приземлився лелека. Ходив біля них, своїм дзьобом “ревізував” букетики “базьок” в їхніх руках. Появу “білого птаха з чорною ознакою” парафіяни сприйняли як передвістя добрих новин. Багато хто називає його символом майбутньої перемоги над ворогом.

Один з очевидців події Андрій Вершняк розповів кореспонденту “Високого Замку”:

- Людей на освячення верби прийшло дуже багато. Частина з них, як і моя дружина, перебували у храмі, а решта, що не вмістилися там, у тому числі — я, слухали відправу надворі. Прилетів лелека і почав ходили колами біля церкви. Підходив майже до кожного. Ховав голову під крило і давав себе гладити дітям. Люди називають його появу дивом. Кажуть, це добрий знак. Сподіваються, що лелека вказує на швидке закінчення війни…

Два роки тому “Високий Замок” розповідав про майже схожу подію. У шості роковини розстрілів на Майдані біля церкви села Дунаєва Кременецького району на Тернопільщині, де відправляли молебень за вбитим під час Революції Гідності односельцем Олександром Капіносом, приземлився лелека. Сталося це 20 лютого, за місяць до повернення бузьків з теплих країв. Потім птах полетів за людьми на кладовище, де поховано Олександра. Ходив між могилами, йшов дітям до рук, давав себе погладити, приймав гостинці.

У світі пам’ятають ще одну напівмістичну історію. Наприкінці січня 2014 року, коли події на українському Майдані наближалися до трагічної розв’язки, у Римі Папа Римський закликав до миру в Україні. Завершуючи це своє послання, з балкона своєї резиденції він випустив у небо кілька голубів. На цих символів миру відразу напали чайка і ворона, почали клювати голубів, намагалися впіймати їх у свої кігті. Паломники, які слухали понтифіка, з жахом спостерігали за цією картиною. Після відчайдушної боротьби голуби все-таки вирвалися від хижих птиць…

Тоді багато хто сприймав цей епізод як віщування нових тяжких випробувань для нашої держави. І, врешті, їх щасливий фінал. Вважалося, що Україна витримає атаки ненависного ворога і згодом вирветься з його лабет.

Читайте також: Берегині-писанки й янголята-дітки з Маріуполя, Бучі…

Схожі новини