Передплата 2024 «Добрий господар»

Різдвяне диво для Діни

У Львові збирають кошти для онкохворої жінки. Через тяжкий стан вона перебуває у лікарні. Вдома на маму чекає син, якому два роки

Ці новорічно-різдвяні свята 42-річна львів’янка Діна Радик проведе у стінах лікарні. У жінки – агресивний рак яєчників з обширним метастазуванням. Їй призначили лікування, проте через погіршення стану здоров’я продовжити його не може. Рідні шукають способи, як врятувати Діну, і просять небайдужих про допомогу. Вдома на маму чекає дворічний син Левчик.

За документами вона Діна, але друзі й знайомі часто називають її Діаною. «Я – музикант, Діна – менеджер. У нас різні професії і різні життє­ві шляхи, але так склалося, що вони перетнулися. Ми познайо­милися під час одного зі семіна­рів. Діна відразу запала мені у серце», – зізнається її чоловік, Том Луголообі.

Незвичним для України ім’ям та нетиповою зовнішністю він завдячує батькові з Уганди. Його мама – українка, і виріс він в Україні. «2019 року ми з Діною побралися, і того ж року у нас народився здоровий синочок. Дружина тривалий час не мо­гла завагітніти, тож появу на світ Лева ми розцінювали як диво».

«До вагітності Діна ніколи не лежала у лікарні, тим більше ні­коли не лягала під ніж. Єдине, що могло би стати показанням до операції, – це кіста в яєчни­ку. Невеличка – 3-4 см завбіль­шки. Під час кесаревого роз­тину її не видалили, і поки Діна годувала грудьми, кіста про­довжувала рости, – розпові­дає Том. – Дільничні гінеколо­ги на додаткових обстеженнях не наполягали, адже кісти яєч­ників зазвичай доброякісні. Та й Діну нічого не турбувало – лише живіт збільшувався у розмірах. Ми на це не дуже зважали. Ду­мали, це після пологів так. Коли щодня бачиш свою близьку лю­дину, а вона сама себе бачить у дзеркалі, то зміни не дуже по­мітні. Однак коли знайомі по­чали дедалі частіше запитува­ти нас, чи Діна, бува, знову не вагітна, це насторожило, і ми звернулися до лікарів. УЗД по­казало, що кіста дуже виросла – 18х19х20 см. Необхідно було терміново оперувати. Опера­цію дружині зробили на Ми­колайчука (у лікарні Першо­го територіального медичного об’єднання. Авт.) 7 верес­ня. Пухлину видалили разом із придатками».

Лікарі відразу запідозрили, що це може бути рак. Через два тижні надійшли результати іму­ногістологічного дослідження – у жінки діагностували високозлоякісну карциному яєчника. Це дуже агресивний вид раку. Такі пухлини характеризують­ся швидким ростом та стійкіс­тю до будь-якого виду лікуван­ня – хірургії, променевої терапії і хіміотерапії. Пацієнтку скеру­вали на консультацію до онко­лога. Але за нещасливим збі­гом обставин жінка захворіла на Covid-19. Зі симптомів – вира­жена слабкість і сильна гарячка. Том припускає, що температуру давала не коронавірусна інфек­ція, а пухлина. Діні призначили антибіотики. Лише через місяць отримала негативний результат ПЛР-тесту і врешті-решт таки потрапила на прийом до онко­лога. Але за цей час пухлина вже встигла кинути метастази по всій очеревині…

Після другої «хімії» самопо­чуття львів’янки різко погірши­лося

Їй відняло ноги, сильно впав гемоглобін. «4 січня у нас мала бути третя хіміотерапія, але через тяжкий стан Діни ліку­вання довелося перервати. З Га­шека (Львівського онкоцентру. Авт.) її з критичною анемією знову відправили на Миколай­чука. Зараз дружина перебуває у гінекологічному відділенні. Лі­карям вдалося підняти їй гемо­глобін зі 40 до 86. Але є багато інших проблем, зокрема в оче­ревині збирається вода… Наше завдання – повернути її до тако­го стану, щоб могла продовжити лікування», – пояснює Том.

Чоловік розривається між лікарнею, роботою і домом. «Біля Діни цілодобово чергує хтось з родичів. Лева догляда­ємо по черзі – моя мама і я, – каже Том. – На день витрачає­мо на ліки у середньому від 700 до 1500 гривень. Це – підтриму­вальна терапія, що включає під­няття гемоглобіну, знеболен­ня тощо. Щодо хіміопрепаратів, то більшість ми отримали без­коштовно. Дуже допомагають нам фінансово друзі й колеги по роботі, за що ми їм безмежно вдячні. Паралельно консультує­мося з клініками в Україні та за кордоном, щоб знайти альтер­нативні способи лікування. Ро­зуміємо, що така терапія буде дорогою, тож вирішили розпо­чати збір коштів».

За словами близьких, у Діни – надзвичайно сильний харак­тер. Вона справжній боєць і стійко переносить випробуван­ня, що випали на її долю, муж­ньо терпить біль і розлуку з си­ном.

Ми можемо створити ще одне диво в її житті – допо­могти здолати тяжку хворо­бу. Кошти просимо перека­зувати за цими реквізитами:

Приватбанк

5168745019168548 Радик Діна Костянтинівна

Монобанк

5375414130848350 Том Лу­голообі

Також запрошуємо відвідати Великий Різдвяний симфоніч­ний благодійний концерт «Світ­ло Різдва», який відбудеться 16 січня о 19.00 у Львівській націо­нальній філармонії. Для вас спі­ватимуть та гратимуть Соломія Чубай, гурт ShockolaD та Юлія Швед, гурт «Band.it», Electric Avenue та Академічний симфо­нічний оркестр «INSO-Львів». Зібрані кошти підуть на лікуван­ня Діни.

Читайте також: Рак: як побороти хворобу та поради, як не захворіти?! (відео)

Схожі новини