Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Хоч конкурс не ювілейний, але цікавих історій не бракуватиме”

З 2 по 5 грудня у Трускавці відбудеться  ІV Міжнародний конкурс “Пам’яті Мусліма Магомаєва”, медіапартнером якого є газета “Високий Замок”

Уже стало традицією на початку грудня проводити пісенний конкурс «Пам'яті Мусліма Магомаєва» у Трускавці. Саме у перший тиждень першого місяця зими у попередні три роки до курортної столиці з’їжджалися переможці відбіркового «сліпого прослуховування», щоб взяти участь у фіналі конкурсу.

Муслім Магомаєв — як ціла планета у світі мистецтва. Кумир поколінь, володар прекрасного баритону. Він співав естрадні та патріотичні пісні, оперні арії, романси, українські пісні та відомі шлягери західних композиторів. Багато з того, що було виконаного ним, відомо і актуально сьогодні. Пісні, які співав Муслім Магомаєв, впізнавані, хто б їх не виконував.

Муслім Магомаєв був унікальним виконавцем, таким і став конкурс, присвячений його пам’яті. Унікальність Конкурсу полягає у тому, щоб виявити та відкрити музичній громадськості України та світу вокалістів, які однаково вправно співають і оперу, і естраду. У двох відбіркових турах конкурсанти виконали академічний (оперний) репертуар для власного голосу і естрадну пісню Мусліма Магомаєва. Обов’язковим конкурсним твором є українська народна пісня «Дивлюсь я на небо» з репертуару Мусліма Магомаєва. Це, мабуть, єдиний конкурс в Україні (а може, й у Європі), у якому відсутні вступні внески! Усі витрати — проживання, харчування і навіть розважальну програму беруть на себе організатори конкурсу.

Участь у конкурсі беруть професійні виконавці віком від 16 до 40 років, які мають спеціальну музичну освіту та студенти музичних вищих навчальних закладів та коледжів.

Як і у попередні роки, переможець отримає, окрім диплома та звання лауреата, ще й 1000 доларів. За друге місце передбачено нагороду у розмірі 750 доларів, а за третє — 500. А ще цінні подарунки від Посольства Азербайджанської республіки та меценатів і спонсорів заходу. Як і у попередні роки, буде приз і від медіапартнера — газети «Високий Замок» — інтерв’ю у виданні з обраним фаворитом.

За попередні три роки у конкурсі взяли участь співаки із Австрії, Великої Британії, США, Казахстану, Литви. Цьогоріч співацька географія розшириться, оскільки за перемогу боротимуться ще й представники Азербайджану та Китаю.

— Муслім Магомаєв — творчий геній міжнародного значення, — сказав журналістці «ВЗ» організатор конкурсу та голова журі, народний артист України, голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва,

Посол Миру Гурбан Аббасов. — Саме тому твори із його репертуару і досі звучать на провідних сценах світу. З Україною його теж пов’язували тісні музичні зв’язки. У своїх концертах Муслім Магометович часто виконував українські народні пісні, серед яких «Дивлюсь я на небо», чим і популяризував українську культуру у всьому світі. Основна мета проведення Міжнародного конкурсу професійних вокалістів «Пам'яті Мусліма Магомаєва» показати, що Україна розвивається на засадах мультикультуралізму та шанує митців світового рівня.

До розмови долучилася організатор конкурсу вокалістів «Пам'яті Мусліма Магомаєва», співачка, телеведуча Наталія Кудряшова.

— Наш конкурс притягує закохані серця. Цьогоріч у нас вимальовується новий напрям конкурсу, і називається він «Амурчики». Торік у нас було подружжя, яке пройшло «сліпе прослуховування», і чоловік з дружиною потрапили у фінал. А цього року після прослуховування з’ясувалося, що участь бере закохана пара. Розширилася у нас і географія України. Буде конкурсант і з Сєвєродонецька, який працює в евакуйованому Луганському музично-драматичному театрі. Вперше беруть участь львів’яни. Вірніше, у попередні представники Львова подавали заявки, але не проходили «сліпих прослуховувань». От у 4-му конкурсі буде уродженка Львова, яка навчається у Києві, а тепер приїде на батьківщину боротися за перемогу.

— Чула, що цього року у конкурсі участь бере значно більше дівчат, ніж у попередні роки…

— І не просто «значно більше», а дуже-дуже багато. Бо і на «сліпих прослуховуваннях» їх було справді багато. У відсотковому відношенні — 70 (дівчат) до 30 (хлопців). І до Трускавця поїде багато чарівних дівчат, — каже Гурбан Аббасов.

— Наталю, до вас цього року навіть представник з Китаю приїде?

— Так. Ми знаємося з ним давно — хлопець брав участь у концерті романсів, що відбувся у червні. Він тоді заспівав «Стоїть гора високая», і ніхто не повірив, що ця людина — з Китаю, бо настільки гарно заспівав українською. Він добре розмовляє українською, англійською і своєю рідною мовою. А ще двоє представників з Казахстану і один — з Баку (Азербайджан). Попри те, що конкурс не ювілейний, зате цікавих історій не бракуватиме!

Читайте також: У Будинку воїна відкрили виставку світлин фронтовиків, які зникли безвісти

Схожі новини