«Як виходжу на вершину, хочеться постояти і покричати. Бо гора мене пустила!»
Львів’янка Оксана Гамар зійшла на непальську вершину Мера Пік, заввишки 6476 метрів
![](https://img.wz.lviv.ua/srC2oEJlm8EkrXmzS1JGS6U0Qnk=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/446267/hamarosnovna.jpg)
Почула від Оксани Гамар, що вершину не можна підкорити, вона може підкорити тебе. Вершина може тільки… пустити. Вершина Мера Пік, що у Непалі, саме пустила Оксану та її дурзів-відчайдухів на верхівку — висоту 6476 метрів!
Оксана Гамар працює у туризмі, обожнює пізнавати нові міста і країни і розповідати про них людям. Подорожувати почала ще дитиною, коли батьки брали її з собою у мандрівки. Пригадує одну з перших мандрівок у 5-річному віці, коли тато спорядив її маленьким рюкзачком і вона у складі дорослих подорожувала два тижні у горах Криму.
— Я виросла у Білій Церкві, що на Київщині, — каже пані Оксана. — В 2000-му перебралася до Львова. Вступила на історичний факультет. Потрапила на роботу в туристичну агенцію, де виконувала дрібні доручення. Коли закінчила третій курс, директорка турфірми дала мені завдання: за літо вивчити польську мову. Пішла до репетитора і на 1 вересня непогано спілкувалася польською. І мене відправили з поляками у тур.
Ця поїздка була своєрідним «бойовим хрещенням», після повернення іншої роботи, як у туризмі, вже не розглядала. Та, попри безмежну любов до подорожей, завжди була одержима горами. Коли познайомилася з Сергієм Копанським, теперішнім напарником та гірським інструктором, то, як, кажуть, назад дороги не було. І тоді вже кращими від гір могли бути тільки гори…
![Оксана Гамар. Фото з альбому Оксани Гамар](https://img.wz.lviv.ua/KXtA8yUWruo0JzKzoKljZW4Acc8=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2021/11/Hamar-1_vynos.jpg)
— Як ви, Оксано, наважилися поїхати у ту подорож і піднятися на гору Мера Пік?
— Це вже моя друга поїздка у Гімалаї. Вперше потрапила туди 2017 року. Тоді Сергій організовував першу клубну поїздку. Ми йшли до базового кемпу Евересту, пройшли чотири п’ятитисячники. Відповідно, я готувалася. Це тренування, плавання, біг, кардіонавантаження. До таких подорожей людина має бути підготовлена фізично. На висоті починають проявлятися усі хронічні і недоліковані проблеми організму. Чим вище людина підіймається, тим менше кисню отримує. Відповідно, усі «проблеми» вилазять. Я вже мала досвід 2017 року, знала, що у мене може дати збій…
— Але ви тоді високо не дійшли?
— Ми дійшли до вершини Калапатар — 5550 метрів. Це вершина, з якої найкраще видно Еверест. Піднялися туди на схід сонця, і Еверест від нас був, якщо дивитися по прямій, на відстані 8 кілометрів. Тому знала, які мене чекають навантаження. А потім ми ходили на Казбек, Арарат, Монблан… Я собі поставила мету — щороку маю зійти на якусь вершину заввишки 5 тисяч метрів і вище.
— Треба готуватися до таких вершин. Скільки кілометрів щодня пробігаєте?
— Намагаюся два-три рази на тиждень зробити забіг на 10 кілометрів. Займаюся йогою і плаваю — півтора кілометра. І обов’язковим пунктом у тренуваннях є похід у гори.
— Говерла для вас — вже не гора?
— Так не можна казати, бо Говерла буває різна. Одного разу ми з Сергієм вели групу на Говерлу взимку. І вона не була легшою від гори заввишки шість з половиною тисяч, на яку ми зійшли. До кожної гори треба ставитися дуже відповідально. Усе залежить від погоди і твоїх сил.
![Сфотографуватися з українським прапором і заспівати Державний гімн України на вершині Мера Пік – велика честь для кожного альпініста. Фото з альбому Оксани Гамар](https://img.wz.lviv.ua/XgaGoUPuOa9T0SsJk0Wy4IJqIuQ=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2021/11/Hamar-2_vnyz.jpg)
— Знаю, що ви не відразу йдете до самої вершини. Є певні етапи сходження…
— Є певна схема сходження на високі гори. Один з головних моментів — правильна акліматизація, коли твій організм правильно звикає до висоти. У Сергія є своя система, якої він чітко дотримується. Завдяки цьому жодного разу ні у кого з нас не було гірської хвороби, і вертольоти нікого з нас не забирали. Ми набираємо плавно висоту, коли приходимо на місце ночівлі, завжди маємо піднятися трішечки вище, а потім знову спуститися. Уявіть: пів дня йдеш з рюкзаком, доходиш до певного пункту і так вже хочеться відпочити, а Сергій усіх виганяє, і ми йдемо на акліматизацію. Підіймаємося, до прикладу, на 200 метрів вгору, а потім повертаємося на місце відпочинку. Відповідно, болю, нудоти — нічого такого немає.
— Якої ваги рюкзак несете на собі?
— Основний багаж — важкі рюкзаки несуть портери (люди-носії.- Г. Я.). Портер може нести не більш ніж 25 кілограмів, але якщо я набрала чогось забагато, зайву вагу треба нести на собі. І це окрім спеціального спорядження — льодорубів, кішок, карабінів…
— Карабін — це зброя?
— Ні, це такий брелок, яким кожен з нас чіпляється до мотузки. Бо ж на вершину ми йшли у зв’язці по кілька осіб. Це 25-метрова мотузка, через 5 метрів нав’язаний вузол, і кожен з нас має «свій вузол». Ці вузли ми нав’язуємо на старті і йдемо таким караваном.
— Йдете всі разом. А якщо хтось захоче у туалет?
— Йдемо півтори години і робимо зупинку — відпочинок і туалет. За кущиком (сміється. — Г. Я.).
— За кущиком може чатувати небезпека…
— Ні, високо у горах жодних тваринок нема. Для тварин там захолодно, вночі температура опускається нижче нуля. Правда, можуть йти яки (рогатий буйвол. — Г. Я.), вони переносять на собі багаж. Їх краще пропустити, бо можуть бути небезпечними. Загалом за день йдемо від чотирьох до шести годин.
— Що для вас було у цій подорожі найважче?
— Саме сходження на вершину. Ми ночували не в будиночках, а перейшли у так званий висотний табір і жили у наметах. Близько 20-ї години Сергій усіх «заганяє» спати, бо о 0.30 треба вставати, збиратися, і перша «зв'язка» вирушала вгору. Треба було набрати 700-метрову висоту, а за віддаллю це було близько 2500 метрів. Була ніч, сніг і сильний вітер. Цю відстань я подолала за шість годин, хоча перші дві зв’язки подолали її за чотири години.
— Чекали вас на вершині?
— Ні. Це неможливо, бо на такій висоті не можна довго перебувати. Може початися гірська хвороба — можна не впізнавати людей, пропадає бажання повертатися вниз. На вершині треба жорстко все контролювати — заради безпеки. Підняли прапор, заспівали гімн України і пішли вниз.
— Але ж, крім вас, ще хтось йшов?
— Так, кожна зв’язка мала непальського гіда, який знає дорогу через льодовик. А за гідом йшов Сергій, який все контролював.
— Усі люди з трьох зв’язок дійшли до вершини?
— Не всі. Кілька людей повернулися у табір.
— Яке було відчуття, коли ступили на вершину?
— На кожній вершині відчуття інше. Завжди, коли виходжу на вершину, у перший момент хочеться постояти і покричати. Випустити пару, емоції. Бо гора мене пустила! Ніколи не кажемо, що підкорили вершину. Гори неможливо підкорити, вони нас можуть підкорити. Гора нас може пустити. І я вдячна кожній горі за те, що вона мене впустила. Бо я знаю, що може бути… Коли я на горі, відчуття дуже змішані. Натомість, коли сходиш вниз, тебе починає доганяти той кайф, який був там.
— Не було бажання повернутися за кілька метрів перед вершиною?
— У мене ні. Я навіть понад зусилля акумулюю всю енергію і йду до здійснення своєї мрії.
— Гори — великий ризик. Рідні не відмовляли від цього походу?
— Восьмирічний син просився зі мною у подорож. А відмовляти мене ніхто і не намагається, бо це вже моя «гірська хвороба». Без гір не уявляю життя.
— Сходження у гори — не лише задоволення і адреналін, а й шалені фінансові витрати. Скільки обходиться така мрія?
— З перельотом, послугами портерів, гідів, проживанням і всіма решта видатками — близько 3500 доларів.
— Як непальці ставляться до коронавірусу?
— В усіх учасників були сертифікати вакцинації і негативні ПЛР-тести. Усі ці документи перевіряли під час кожної посадки. В аеропорту масковий режим. Непальці — відкриті і дружелюбні. Але дуже бідні.
— Але ж супровідники на гору нормально заробляють?
— Сезон — два місяці. У травні заробляють на тих, хто йде на Еверест, а у жовтні-листопаді на тих, хто йде на Мера Пік. Взимку там все закривається, бо холодно, а влітку — сезон дощів.
— Берете зі собою у гори спеціальне харчування?
— Спеціального харчування немає. Кожен бере з собою те, що любить. Головне — вміститися у певну вагу. Можна і «мівіну» брати, і гречку з м’ясом, і кільку у томаті… Беремо і шоколадні батончики, і сало. Не лише самі їмо сало, а й частуємо непальців. Я беру пакетики з вівсянкою. Хоча поїсти можна і на «лоджіях» — це готельчики, де усі зупиняються. Там готують яєшню, оладки, перші страви. М’яса у горах практично немає.
— А про алкоголь навіть мови бути не може…
— До сходження — однозначно. Це ж яке навантаження на серце! Але потім ми пили пиво. Непальське пиво дуже смачне.