Передплата 2024 ВЗ

Як українці вперше через Атлантику перелетіли

І встановили національний рекорд

Трансатлантичний переліт українського екіпажу на гелікоптері увійшов до Національного реєстру рекордів України. Сертифікат про встановлення національного рекорду організатори Реєстру вручили командиру екіпажу Максиму Луньову. З цієї нагоди до Києва приїхали представники компанії-виробника Bell Textron, а гелікоптер Bell GXi, на якому українська команда перелетіла Атлантику, презентували українській публіці.

Але це лише тепер команда стала рекордсменами. На шляху до національного рекорду український екіпаж провів у небі 50 годин і пролетів 10 000 кілометрів над 13 країнами. Відправною точкою маршруту було місто Мірабель у канадській провінції Квебек, кінцевою — аеропорт «Бориспіль». У світі здійснено лише декілька таких перельотів, а для України — це перший перетин океану повітряними апаратами, «батьком» яких називають легендарного Ігоря Сікорського.

Ось на цьому гвинтокрилі долетіли до рекорду!
Ось на цьому гвинтокрилі долетіли до рекорду!

— Я вже 13 років пілотую гелікоптери, і трансатлантичний переліт — моя давня мрія. Завдяки технічним характеристикам цієї моделі, у нас не було метеорологічних обмежень, що дозволило нам рухатися запланованим маршрутом без затримок, — сказав пілот Максим Луньов. — На сьогодні літальні апарати Bell в Україні — номер один з продажів для приватного сектору. Їх кількість в нашій країні досягла 20. Інтерес до малої авіації в цілому і до гелікоптерів зокрема постійно зростає. Дивлячись на небо, ви все частіше побачите на горизонті гвинтокрил чи почуєте його. Апарати з українською реєстрацією знають і в багатьох європейських країнах. Адже це не звичайне переміщення з точки, А в точку В: це пригоди, емоції, інший погляд на світ, який приваблює все більше людей.

Читайте також: На Львівщині знову запрацювала аеромедична евакуація

Схожі новини