Передплата 2024 ВЗ

«Я вакцинувався і захворів на Covid-19»

Але це не означає, що вакцина не діє! Мета вакцинації – захистити від важкого перебігу хвороби, госпіталізації та смерті

Вважаєте, якщо ви вакциновані від коронавірусної інфекції, то маски можна вже не носити? Але вакциновані також можуть хворіти, хоч перебіг у них буде значно легшим. Або ж можуть стати носіями інфекції. Візьміть це до уваги, якщо серед вашого оточення є невакциновані люди, і агітуйте їх якомога швидше зробити щеплення. «На Львівщині у „ковідних“ стаціонарах вже зайнято 40% ліжок. І серед них немає тих, хто б отримав дві дози вакцини», — звітують у департаменті охорони здоров’я ЛОДА.

Розмовляємо з Макси­мом Ціжем телефоном на п’ятий день його хвороби. Чоловік — кандидат фізико-ма­тематичних наук. Працює нау­ковим співробітником Астроно­мічної обсерваторії Львівського університету. Два місяці тому отримав другу дозу вакцини від коронавірусної інфекції, проте це не допомогло йому уникнути зараження. «Але вакцина зро­била те, чого я від неї, власне, й очікував — захистила від важ­кого перебігу хвороби», — каже львів’янин. «Корону» підхопив уперше. До цього часу, каже, йому щастило, хоча близькі чо­ловіка хворіли на Covid-19.

«Подумав, що застудився, бо турбував лише незначний біль у горлі. Поміряв температуру — трохи підвищена. На 2−3 день зникли нюх і смак. Тоді я пішов у найближчий пункт і здав ПЛР-тест. Він виявився позитивним», — веде далі співрозмовник «ВЗ».

Розповідає: його хоч і тур­бує легкий головний біль, лег­кий біль у м’язах та легка вто­ма, однак це — набагато легші симптоми, ніж були у його зна­йомих, які хворіли на Covid-19, не будучи вакцинованими. «У них була висока температура. Вони нічого не могли робити і тільки лежали у ліжку. Не виклю­чаю, що вакцина врятувала мені життя, адже я не можу похвали­тися міцним здоров’ям. А так зберігаю практично повну пра­цездатність! Тому однозначно — вакцинуватися потрібно», — вва­жає Максим.

Цікавлюся, чим вакцину­вався. «AstraZeneca. Другу дозу отримав у липні. Як тіль­ки з’явилася хоч якась вакци­на, відразу зголосився на ще­плення, бо розумів, що навіть коли й захворію, то легше пере­несу хворобу. Так воно і вийшло. У серпні мій рівень антитіл досяг максимуму. Попри це, у вересні я захворів. На 100% вакцина не захистить від Covid-19. Потріб­но додатково оберігатися спо­собами, до яких ми вже звикли за останні півтора року — носи­ти маску, дотримуватися соці­альної дистанції і гігієни рук», — каже чоловік.

Підозрює, що коронавірус міг підхопити або на одній з подій, де у закритому приміщенні пе­ребувало багато людей і не всі учасники були у масках та не всі дотримувалися соціальної дис­танції (можливо, тому, що біль­шість уже були щеплені), або ж у громадському транспорті. «По­чаток вересня був дуже актив­ним — публічні лекції, конферен­ції, святкування, і все — наживо. Моя порада: уникайте масових скупчень, особливо зараз, коли почалася нова хвиля захворю­ваності. У громадському тран­спорті обов’язково одягайте маску, — наголошує львів’янин. — Літо закінчилося, а люди й далі за інерцією розслаблені. Вакци­новані також можуть переноси­ти вірус! Одягнувши маску, ви захистите тих, хто ще не вакци­нувався. Ця ж маска ще й част­ково вас захистить, адже хво­ріти завжди неприємно, навіть якщо перебіг хвороби легкий».

Запитую, чи робить заува­ження у транспорті тим, хто їде без маски. «Ні, адже люди є різ­ні і по-різному реагують. Тому я старався не користуватися гро­мадським транспортом і доби­рався, куди мені було потрібно, на велосипеді. Але якраз остан­ні кілька днів у мене було багато справ, тож пересідав у трамвай, інший транспорт, а це — також один із факторів ризику. Тож якщо маєте змогу, їдьте на ве­лосипеді, самокаті, йдіть пішки, але не сідайте у переповнену маршрутку», — радить Максим. Голос його звучить на диво ба­дьоро. Не кашляє. Якби не роз­повів, що хворіє на «корону», нізащо б не здогадалась, що розмовляю з хворою людиною.

Медики нагадують: мета вак­цинації від коронавірусної ін­фекції — не перетворити людину на «термінатора», а захистити від важкого перебігу, госпіталі­зації і, відповідно, смерті.

«Так працюють усі вакцини. Якщо вакцинуємо дитину від ві­трянки, вона перехворіє на ві­трянку, але у легкій формі. Так само з кором. Усі про це вже за­були, але щеплення від дифтерії допомогло ліквідувати спалах цієї хвороби. Тоді багато людей помирало (смертність від диф­терії, за різними даними, ста­новить від 5% до 20%). (Для по­рівняння, від Covid-19 в Україні помирає 2,3% хворих. — Авт.). Вакциновані люди хворіють зна­чно рідше, а якщо й хворіють, то перебіг у них є легким», — наго­лошує у коментарі «ВЗ» завідувачка 4-го відділення Львів­ської обласної інфекційної клінічної лікарні Таміла Алек­санян. Вона однією з перших серед медиків (і загалом одні­єю з перших на Львівщині) вак­цинувалася від Covid-19.

Розповідає, що серед гос­піталізованих є один вакцино­ваний чоловік. Йому — 80 років. Вакцинувався у квітні-травні. «Злегка покашлює, має легкий нежить, але не гарячкує. Фак­тично переносить хворобу на ногах. З огляду на поважний вік, діти вирішили покласти його у лікарню. Якби не був вакцино­ваним, навряд чи вижив би», — припускає лікарка.

За інформацією, яку озвучив директор департаменту охо­рони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис, серед померлих від Covid-19 на Львівщині (а кіль­кість летальних випадків зрос­тає щодня) за станом на вівто­рок, 21 вересня, вакцинованих немає. В Україні серед помер­лих вакцинованих — 0,08%, і це ті люди, які отримали лише пер­шу дозу вакцини.

Читайте також: «Не вакцинувався і не буду»

Схожі новини