Передплата 2024 «Добрий господар»

У Перечині діток заспокоює... Зубна фея

А дорослі насолоджуються там ароматами лавандових полів

Ще десять років тому закарпатське містечко Перечин, розташоване на річці Уж, туристи оминали десятою дорогою. Не заїжджали туди навіть кавувати… А сьогодні Перечин став туристичним центром — із десятками екскурсійних програм і «фішками"-легендами. Туристичним магнітом номер один є Будинок Зубної феї. Діти щодня приносять казковій Зубній феї вирвані молочні зуби, а натомість вона обіцяє їм зробити голлівудську усмішку в дорослому житті…

Екскурсовод, президент Закарпатської туристичної організації Федір Шандор, привів нашу туристичну групу до 200-літнього дуба. Саме біля нього своїх гостей чекає Зубна фея. Її будинок виготовили ковалі з Ужгорода — Степан Руснак та Роман Мурник. Зубну фею вигадав у XIX столітті іспанський письменник Луїс Колома — як персонажа казки для восьмирічного іспанського короля Альфонсо XIII, що втратив перший молочний зуб. Відтоді фея є популярним персонажем дитячого фольклору. Цю легенду вдало обіграли у Перечині. І не помилилися: кожен третій турист їде у це містечко, аби на власні очі побачити помешкання Зубної феї.

«Це гордість Перечина, — розповів „ВЗ“ голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк. — Дорослі біля цього будиночка жартують „на зуб“, а діти тішаться, що фея їх почує і виконає усі бажання. Завдяки феї у наше місто їдуть щоразу більше гостей, і всі залишаються задоволеними».

Будинок Зубної феї висотою півтора метра нагадує шпаківню. У вікні будиночка видніється міні-скульптура — дитячий зубик.

«Зверніть увагу на призьбу будинку, де є кілька дитячих зубчиків, деякі з карієсом, — заінтригував Федір Шандор. — У Перечині є легенда: дітки повинні приносити сюди свої зуби, віддавати феї, а та зробить їм красиву усмішку в дорослому житті. Тож уже кілька років працівники комунальних служб мають додаткову роботу — забирати дитячі зубки з будиночка і викидати у смітник».

Монумент на честь листоноші Фекети. Фото автора
Монумент на честь листоноші Фекети. Фото автора

Після будинка феї рухаємося до інших екскурсійних об’єктів Перечина. 2004 року в самому центрі містечка споруджено бронзовий пам'ятник листоноші. Він увічнює подвиг місцевого поштаря Федора Фекети, який щодня розносив пошту, йдучи пішки від Ужгорода до села Тур'я-Ремета (а це понад 25 кілометрів). Автор цієї скульптури — Михайло Белень, який за високу майстерність удостоєний звання «Почесний громадянин Перечина». Поруч з цим монументом у сквері красується бронзова міні-скульптура «Жаба» — символ чорної заздрості. Бронзова жаба нагадує туристам не лише про заздрість, а й про гастрономічну історію жаб'ячих ніжок із селища Тур’я-Ремети. Серед знакових «фішок» Перечина — найбільша в Україні скульптура підкови заввишки 2,5 метра, завширшки 2 метри.

 Жаба, яка символізує страви місцевої кухні. Порція смажених жаб'ячих лапок у ресторанах коштує 180-200 гривень.
Жаба, яка символізує страви місцевої кухні. Порція смажених жаб'ячих лапок у ресторанах коштує 180-200 гривень.

У Перечині працює краєзнавчий музей однієї вулиці. Він розповідає про історію центральної вулиці містечка (від першої згадки про місто до середини ХХ століття), на якій жили представники різних національностей. У музеї експонують єврейські, угорські, італійські та ромські предмети побуту. Найбільш цінні — єврейська тора та форма для випікання оладок, якій понад двісті років.

За три кілометри від Перечина є знаменита Лавандова гора, де уже два роки квітують лаванда та дамаська троянда. Лавандову гору за день відвідують від кількох сотень до тисячі туристів. На вихідні — «аншлаг». За екскурсію ароматними полями беруть сто гривень з особи. За фотосесію треба викласти з гаманця 450 гривень, плюс тут можна орендувати тематичні аксесуари для образу — вишукані капелюшки, сукні, парасольки, рукавички… Атмосфера серед ароматної лаванди налаштовує на релакс, почуваєшся, як у французькому Провансі…

«Географія „лавандових“ туристів — Львів, Хмельницький, Київ, Дніпро, — розповів під час екскурсії підприємець-аграрій Юрій Качур. — З-за кордону гостей наразі обмаль, бо ми не надто ще популярні. Та з наступного року прогнозую більше іноземних гостей. Плануємо запросити угорців, румунів, словаків».

Лавандове поле — як фотостудія. Тут є чимало меблів для фотосесій — дивани, велосипед, гойдалка...  Фото автора
Лавандове поле — як фотостудія. Тут є чимало меблів для фотосесій — дивани, велосипед, гойдалка...  Фото автора

Щоб екскурсія лавандовими полями була не лише естетичною, а й смачною, кожен охочий може скуштувати тут морозива з лавандовим конфітюром (30 гривень за порцію), продегустувати лавандову настоянку чи випити лавандових капучіно, кави, чаю… Ціни на напої нижчі, ніж у кафе Перечина.

Читайте також: Лавандову гору в Перечині підкорює тисяча туристів у день

Схожі новини