Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Овочеве розмаїття від Марії Морикінь

Марія чи не єдина в Україні вирощує у відкритому ґрунті фіолетову цвітну капусту

На Львівському фермерському ярмарку серед інших агровиробників неабиякою енергійністю та запалом вирізняється Марія Морикінь із села Крупського колишнього Миколаївського району. Уже понад два десятиліття вона успішно займається овочівництвом.

Розпочала справу 1999 року разом із чоло­віком Юреком Мацкеви­чем — поляком. На своїй бать­ківщині він усе життя працював у сільському господарстві, ви­рощуючи городину. Мав мрію переїхати до Америки, де приваблювала добре органі­зована й налагоджена систе­ма збуту продукції. Але життя внесло корективи у ці плани. Затятий холостяк закохався в українську красуню, яка при­їхала в сусідню державу на за­робітки. Після одруження пара оселилася в Україні.

Тут Юрека дуже здивувало, що так багато родючих зе­мель стоять пустками, зарос­тають бур’янами. Тож переду­мав їхати за океан, а взявся за аграрництво на Львівщині.

Новостворена сім’я винайняла хату, орендували 4 га землі, придбала насіння, до­брива. Спочатку обробляли поле вручну, згодом потрохи прикупили техніки. З часом на зароблені гроші вдалося збу­дувати власний будинок.

На превеликий жаль, кілька років тому пан Юрек відійшов у вічність. Однак Марія не по­кинула справи, а навпаки, успішно розвиває її.

Про екологічно чисті, свіжі та смачні овочі, які отримують у цьому господарстві, відомо далеко за межами району та області.

Для прикладу, пані Марія чи не єдина в Україні вирощує у відкритому ґрунті фіолетову цвітну капусту. Цьогоріч упер­ше вдалося одержати вро­жай. Тим часом оранжеві сор­ти плекає вже кілька сезонів.

Пригадує, зо п’ять років тому зайнялася круглими цукіні. Зараз має ще жовті і зелені різновиди, патисони, кабачки розмаїтих сортів. Та­кож дозрівають помідори — не лише традиційні червоні, а й оранжеві, жовті.

Фото з особистого архіву Марії Морикінь
Фото з особистого архіву Марії Морикінь

Марія Юріївна — не тільки працьовита, а й наділена хо­рошими організаторськими здібностями. Підібрала ко­манду людей, які їй підсобля­ють. Також підростає помічник — 17-річний син Францішек. Він мріє стати біологом, аби продовжувати справу батьків.

До речі, окрім овочів, дбай­лива жінка займається квіта­ми — ціле подвір’я прикрасила сульфініями. Барвистий ланд­шафт приваблює і зачаровує. Тож багато людей приїжджа­ють сюди сфотографуватися.

Схожі новини