На Волині збирають 10-15-кілограмові кавуни
Уже впродовж трьох років Оксана та Олександр Ятчуки з села Прохода Ратнівського району займаються вирощуванням кавунів і динь
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/437959/kavuny.jpg)
Є у них баштанні різних сортів: чорні, темно-зелені, білі, смугасті… Ми попросили господиню розповісти про особливості цієї роботи.
— Розпочинаю висівати насіння на розсаду приблизно у середині квітня, але можна братися за справу й дещо пізніше. Однак попередньо репродуктивному матеріалу необхідне пророщування, — каже Оксана Михайлівна. — Використовую пластмасові стаканчики з прорізаними у дні двома дірочками (щоб під час поливу стікала зайва вода). Їх наповнюю землею із листяного лісу (ґрунт навколо хвойних дерев кислий). Покладені сюди проклюнуті зернята присипаю землею. Тару складаємо у пластмасові ящики та ставимо на південне підвіконня. Якщо бракує світла й рослини витягуються, то вночі вмикаю лампи.
Коли на вулиці стовпчик термометра піднімається до +15°С, ємкості виношу надвір (для загартовування). А перших днів червня висаджую на город.
Найліпше вибирати південний схил ділянки, захищений від вітрів. Кращі ґрунти — піщані. Добре, якщо раніше сюди внесли гній. Площу розпушую, вирівнюю, застеляю чорною плівкою, в якій з інтервалом 1 м акуратно прорізано дірки діаметром 12−15 см.
У викопані лопаточкою лунки наливаю води та поміщаю вийняту методом перевалювання розсаду.
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/06/kavuny2.jpg)
— Чи підживлюєте насадження?
— Роблю таке двічі. Вперше — через тиждень після висаджування. Готуючи розчин, 1 л перебродженого коров’яку розводжу у відрі води. Щойно мине 7−14 діб, агрозахід повторюю, використовуючи курячий послід (у тих самих пропорціях).
До речі, мої знайомі не «підгодовують» баштанні. Натомість у масивну лунку (завбільшки з відро) насипають перегною. Завдяки цьому навіть виростають 15-кілограмові «смугастики».
Хочу звернути увагу на ще один аспект. Якщо ділянка нерівна, то під час дощу на плівці застоюватиметься вода. За таких обставин вкриття рекомендується проколювати, аби рідина стекла донизу.
Спекотної погоди щотижня поливаю прогрітою на сонці водою. Коли вже кавуни побільшають, зволоження зайве.
— Розкажіть, як вирощуєте кавуни і дині із зернин безпосередньо у відкритому ґрунті.
— Тоді також потрібна плівка. У лунку кладу по три пророслі зернини, грядку накриваю агроволокном. Для поливу та підживлення його доводиться знімати. Така «ковдра» знадобиться аж до червня.
У кущику зазвичай виростають 2−3 пагінці. Залишаємо один найсильніший.
— Цікаво, а чому вирощуєте баштанні на плівці?
— Бо ділянка не заростає, до того ж під плівкою довший час тримаються тепло й волога. Як наслідок, плоди сформуються масивнішими.
Плівку беремо товщиною 100 мікрон. Якщо акуратно з нею поводитись, то вистачить на декілька сезонів.
— Від хвороб та шкідників баштанні треба обробляти?
— Вологого літа мусили це робити двічі — від фітофтори. Якщо поряд картопля — згадана недуга швидко передається баштанним.
— Тож садити їх варто подалі від картоплі?
— І не лише від неї. Небажані сусіди — і кабачки, огірки, кормові дині (бо можливе перезапилення). А ось солодкі дині «прописуйте» поряд.
— Оксано Михайлівно, а як перевіряєте кавуни на стиглість і коли збираєте врожай?
— Якщо насіння висіваю на розсаду у квітні, то вже в серпні розпочинаємо збирати плоди. За пізнішого садіння чи сівби відразу у відкритий ґрунт урожай буде у вересні.
На стиглість перевіряють за кучерявим вузликом, котрий біля хвостика кавуна (коли підсох — розпочинається достигання). Також непогано постукати по плоду: якщо дзвенить — значить, дозрів.
Минулого року зібрали близько 300 кавунів, найбільші з яких важили 10−15 кілограмів. А садили їх трьома рядками довжиною 63 м на плівці завширшки 3 м. Дехто розміщує на такій плівці два рядки.
— Порадьте, які сорти найкраще підходять для нашого регіону?
— Маємо 12 сортів кавунів — різних за кольором. Асортимент постійно розширюю. Раджу брати насіння габаритних різновидів, тоді плоди будуть масивними. Сподобались кавуни Чарльстон Грей, Кримсон Світ, Продюсер,
Валентина Борзовець для газети «Добрий господар»