Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бережанські добродійники відновлюють легендарну фігуру

За переказами, джерело біля неї повернуло дитині зір

У наших краях є багато шанованих людьми духовних реліквій, які з плином часу, під дією атмосферних опадів (а часом і через чиюсь лиху руку) дещо втратили свій первісний вигляд. Якщо їх не реставрувати, можуть зруйнуватися. Запобігти цьому взялися ентузіасти із Бережанщини. У ці дні вони оновлюють одну зі святинь — фігуру Святого Яна. Її поставлено 167 років тому на узбіччі дороги на Львів, біля джерел, воду в яких місцеві жителі вважають цілющою.

Бере за душу історія-легенда появи цього пам’ятника, яку переповідали у тому числі і мої родичі. З їхніх перека­зів, у давнину один місцевий (дуже замож­ний) добродій побивався через хворобу своєї дитини — вона була незрячою. Гроші мав — не було щастя. По яких тільки лікарях не ходив, ніхто не міг зарадити сліпоті сина.

А якось приснився тому згорьованому батькові віщий сон. Голос з неба казав: 7 лип­ня, у день Івана, піди дорогою з Бережан у на­прямку Львова, по лівому боці знайдеш три джерела, перед світанком водою із кожного з них умий свою дитину…

Той пан так і зробив. На Івана Купала, ще й сонце не встигло вигулькнути з-за гори Лиси­ці, він скропив джерельною водою незрячого сина. Того ранку було прохолодно, тож бать­ко пішов через дорогу у сусідній ліс — назби­рати гіллячок, розпалити вогонь і зігріти ма­лого. Коли ж повернувся з оберемком хмизу, син радісно вигукнув: «Тату, тату, дивися-но, які рясні тут черешні!». Так сталося диво — ма­лий прозрів. На знак вдячності щаслива ро­дина поставила на цьому місці фігуру Івана Хрестителя.

У чудодійність цієї води вірять і сучасні українці. Вважають її оберегом. Приходять до джерела біля Святого Яна по здоров’я, силу, удачу перед далекою дорогою і у до­брих справах.

Святий Ян пережив різні лихоліття. В ате­їстичні часи пам’ятник хотіли знищити. Але він встояв.

Нині його відновлюють меценати із Бе­режанщини, які називати себе не хочуть. За реконструкцію взялися художник-рес­тавратор Павло Банников, його помічник, майстер на всі руки Григорій Турчин. Робо­та вкрай делікатна. Щоб камінь був ще міц­нішим, планують обробити його спеціаль­ним розчином.

Григорій разом з іншими майстрами по­вертав до життя три закинуті храми у райо­ні- у Бережанах, Біщому, Куропатниках. У святинях, які колись поросли деревами, нині чути слово Боже.

— Відчуваю велике піднесення від того, що мені випало відновлювати фігуру Святого Яна, — каже майстер.

Схожі новини