Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На реставрацію однієї ікони потрібно 15 тисяч гривень»

У колишньому панському будинку на Чернігівщині під час ремонту знайшли дерев’яні ікони

У Нових Млинах на Чернігівщині під час громадської толоки селяни випадково натрапили на старовинні дерев’яні ікони.

Реліквії знайшли під час демонтажу внутрішніх стін старої лікарні, на яку біль­шовики переробили колишню панську садибу.

Лікарня згоріла 16 років тому, але руї­ни почали розбирати тільки зараз. Люди переконані, що ікони богоборці забрали з іншої церкви — Миколаївської.

Цей шедевр дерев’яного зодче­ства Лівобережної України XVIII століт­тя комуністи-безбожники зруйнували у 1930-х роках. Після знахідки співробітни­ки лікарні згадали про незвичайного па­цієнта, який у 90-х роках молився «на сті­ни».

«З цих ікон робили перегородки, — каже староста Новомлинського ста­ростинського округу Надія Роєва. — Це був панський будинок, з якого після руй­нації Миколаївської церкви зробили лі­карню. Храм стояв у парку, де зараз рос­туть дерева та стоять копиці з сіном».

За словами старости, з церковного «матеріалу» безбожники також зробили й колгоспну комору. Яка була в цьому по­треба, коли довкола вдосталь лісу?..

Більшість ікон погано збереглися та побиті цвяхами. Найкраще зберігся об­раз Божої Матері з немовлям, який зна­йшли між простінками. Ікона не була при­бита цвяшками. Та навіть вона потребує реставрації, а це — річ коштовна. «На рес­таврацію однієї ікони потрібно 15 тисяч гривень, — каже Надія Роєва. — Не зна­ємо, де такі гроші взяти. Але якщо нам вдасться оновити ікону, то хочемо, щоб вона стояла у Троїцькому храмі».

Схожі новини