Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бурі змінюють графік і силу: науковці назвали дату піку геомагнітного спалаху

Дата піку геомагнітного спалаху припаде на 20-22 грудня

Астрофізики Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН оновили прогноз магнітних бур на грудень. Раніше 19 грудня вони прогнозували магнітну бурю класу G1. Однак тепер науковці уточнили, що дата піку геомагнітного спалаху, що розпочався 18 (раніше говорили про 17) грудня, припаде на 20−22 числа.

І буде це найсерйозніша у цьо­му місяці буря. Тому вона може спровокувати проблеми навіть у людей без метеозалежності. На піку ця магнітна буря, за прогно­зом, досягне рівня G2. Учені за­значають, що метеозалежні осо­би можуть відчувати проблеми зі сном вже з вечора суботи. У них може спостерігатися нервозність або, навпаки, апатія. Також у ме­теозалежних вже увечері Дня свя­того Миколая може розболітися голова.

За даними NASA, закінчить­ся буря лише ввечері 24 грудня. Хоча вже 23-го числа вона піде на спад, а до стандартного показни­ка рівня геомагнітної напруженос­ті атмосфери Землі повернеться лише 25 грудня.

Нагадаємо, серед симптомів, які можуть з'явитися у вказані дні: мігрень, дратівливість, прояви агресії. Працездатність і концен­трація уваги почнуть падати. Також можливі стрибки тиску. Лікарі ка­жуть, що навіть здорові люди мо­жуть у дні сильного геомагнітного шторму відчувати нездужання — втому, дратівливість, головні болі.

Особливо в зоні ризику будуть такі категорії громадян: жінки, в тому числі вагітні; діти; літні люди; особи з хронічними захворюван­нями та з хворобами серця.

Дуже обережними потрібно бути людям, які страждають від серцево-судинних захворювань: носіть з собою таблетки, не пийте алкоголь, у жодному разі не хви­люйтеся.

У зазначений період можуть загостритися хронічні захворю­вання. Тому заздалегідь підго­туйте лікарські препарати, які мо­жуть знадобитися вам або вашим близьким.

Дітям, вагітним і людям похи­лого віку не потрібно проявляти особливих активностей, прове­діть період максимально спокій­но.

23 і 24 грудня будуть відгомони бур, але потім фон стабілізується — багато відчують поліпшення са­мопочуття. Минуть головні болі, нормалізується тиск, прийде здо­ровий сон.

Наступне збурення магнітос­фери очікувалося 26 грудня і мало тривати один день, і у кінці місяця — 29−30 грудня. Але, за оновленою інформацією, цієї геомагнітної активності вчені уже не очікують. Хоча й не виключають можливості нових спалахів на Сонці і вітрових потоків його енергії, що й спричи­няють виникнення геомагнітних коливань, штормів і бур. Тож, по­при обнадійливі передбачення но­ворічної геомагнітної ситуації, і у ці дні не варто втрачати пильності та уважного дбайливого ставлення до свого самопочуття та здоров’я!

Схожі новини