Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсіонерка-волонтерка шиє ковдри на фронт

Трудиться щодня від світанку до пізнього вечора

Цю 85-річну волинську волонтерку добре знають чимало бійців на передовій. Людмила Бомчик зі селища Благодатного, що біля Нововолинська, шиє для них теплі ковдри. Трудиться щодня від світанку до пізнього вечора, аби там, на війні, хлопцям було тепло і пахло домівкою.

Людмила Романівна з болем згадує, як після Революції Гідності Росія анексувала Крим і увірвалася на Донбас. Переживання наростали. А з ними спокою не давала думка: а що ж може зробити для пришвидшення перемоги?

— Почалася зима. Стали по телевізору говорити, що приходять хлопці з бою втомлені і падають, бідні, не мають, чим вкритися. І холодно їм, і мокро, — згадує бабуся зиму 2015-го. — А моя дочка Алла, яка живе у Нововолинську, шиє чохли для машин. І в неї остаються кусочки. То я стала з тих трикутничків шити покривала.

Узялася вкладати клаптик до клаптика. На одну ковдру пішло 30 обрізків! Щоб бійцям не муляли шви, Людмила Романівна почала вручну ті шматочки зшивати. Нитки теж взяла в Алли. Вийшло гарно, а головне — дуже тепло.

І так уже п’ять літ трудиться бабуся. У році дуже мало днів, коли не береться за голку з ниткою. Очі втомлюються, зізнається, але руки діло роблять.

Фото автора
Фото автора

— Невістка зранку йде на роботу, дивується, що я вже шию. Увечері приходить додому, а я ще працюю, — розповідає Людмила Романівна.

— Просять діти, щоб перепочила. А мені хіба важко? Бійцям же треба, щоб тепліше було, їх там ніхто не обігріє.

Пошила першу партію ковдр — віддала волонтерам, потім другу, третю. Уже не десятки покривал поїхали на фронт — сотні. Цікаво стало, чи ж пригодилися. У відповідь від капелана, який возить передачі на передову, почула:

— Хлопці дуже дякують вам. Бо ковдра тепла, легка й згортається як подушечка. Розповідають: «Приходиш з бою, падаєш на ту подушечку, руки всередину запхаєш — і стає тепло. І швидко засинаєш, як удома».

А нещодавно пані Людмила отримала від військових подячну грамоту. Розчулилася до глибини душі.

Фото автора
Фото автора

Схожі новини