Вирощуємо їстівні каштани
Сирі каштани хрусткі й дещо нагадують горіхи; печені або варені - м’які, схожі смаком на картоплю
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/424524/14332255711771-1.jpg)
Усім відомі кінські каштани, які прикрашають вулиці і сквери міст. Їхні плоди — коробочки, що містять одну велику коричневу насінину. Хоча вона багата крохмалем, білками, жирами й вітамінами, однак гірка та несмачна. Проте більшість людей навіть не здогадуються, що існують їстівні види цієї культури (інші назви — справжній, благородний, посівний, європейський). У деяких країнах такі каштани є улюбленими ласощами ще з давніх часів. Скажімо, римляни і греки споживали їх як десерт чи разом із вином.
Зазначені екзоти й тепер широко використовуються в європейській кухні. Так, у Парижі плоди готують на вулиці (у спеціальних сковорідках) та відразу продають. Із них також варять супи, а перемоловши, випікають хліб і солодощі.
Сирі каштани хрусткі й дещо нагадують горіхи; печені або варені — м’які, схожі смаком на картоплю.
Батьківщина згаданої культури — Середземномор’я. Це дерево здатне жити до 1000 років і починає плодоносити після п’ятилітнього віку; може виростати заввишки 35 метрів, а стовбур у діаметрі сягатиме двох метрів. Довгі суцвіття складаються з чоловічих та жіночих квіток.
Другої половини літа серед зеленого листя з’являються кулясті, розміром з яблуко, світло-зелені супліддя, густо вкриті колючками, які нагадують морського їжака. У жовтні щетинисті обгортки-плюски падають додолу і розкриваються двома чи чотирма стулками, даруючи гладкі, блискучі, темно-коричневі горішки. Плоди дуже поживні, містять багато білків, амінокислот, вуглеводів.
А чи ростиме і плодоноситиме їстівний каштан за межами ареалу свого природного поширення — наприклад, в Україні?
Це дерево справедливо вважається представником теплого клімату, проте витримує й значні холоди — добре почувається у краях, де стовпчик термометра взимку опускається до -25°С. У Київському ботанічному саду 40-річні каштани хоча і підмерзають лютих зим, але цвітуть та непогано плодоносять. Отже, спробуйте посадити його у себе на городі.
Розмножується їстівний каштан майже всіма відомими способами — порістю, щепленням, насінням.
Сіяти насіння бажано восени, після збору врожаю (не надто підсушуючи). У лунки завглибшки 7−10 см кидають по 2−3 плоди. Ґрунт рекомендується ущільнити, замульчувати соломою або опалим листям, а потім накрити снігом. Надалі в кожній ямці залишайте кращі екземпляри (решту пересаджують чи видаляють).
Непогано сіяти каштани навесні (протягом березня-квітня). Однак потрібна попередня стратифікація. Ще з осені репродуктивний матеріал змішуйте з вологим піском та заносьте до погреба або залишіть на полиці холодильника.
Вирощені з великих плодів сіянці, як правило, мають товстішу кореневу шийку й більшу довжину стебла. Наприкінці першого сезону вони заввишки 15−25 см, а до 5 років сягають 3 м.
Для посадки слід готувати ями розміром 60−60−40 см. Їх заповнюйте субстратом, що складається з землі та перегною або перепрілого компосту, узятих в однакових пропорціях. Сюди додають 0,5 кг доломітового борошна. Довгі корінці варто вкоротити до 40 см, кореневу шийку не заглиблюють.
Після посадки рясно поливайте і встановіть кілок, до якого прив’яжіть новосела (тоді він не зламається під поривами вітру). У молодому віці каштан розвивається дуже швидко.
Отримані плоди легко готувати. Найпростіший рецепт: вимийте, надріжте з тупого кінця, викладіть на деко та запечіть у духовці, розігрітій до 200−220°С. Коли каштани почнуть тріскатися і розкриватися — страва готова. До неї додають сіль чи цукор (за смаком).