Передплата 2024 «Добра кухня»

За два дні – від сопельок до вкрай важкої пневмонії…

Трирічну дівчинку з ковідом підключили до ШВЛ!

У реанімаційне відділення Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит» реанімобілем з Миколаєва доставили трирічну дівчинку. ПЛР-тест підтвердив коронавірусну інфекцію: вкрай важка пневмонія і сильне ураження легень. Загрозливий стан розвинувся стрімко, не зважаючи на правильні і вчасні дії батьків. Дівчинка занедужала 12 вересня. Спочатку з'явились сопельки, виглядало на звичайну застуду. Мама закрапувала ніс… Але раптово за день у дитини з’явилася сильна задишка, гарячка і прояви ковідної інфекції. Мама відразу звернулася у стаціонар, звідки реанімобілем хвору привезли до Львова з Миколаївської центральної районної лікарні. Дитину тут же підключили до апарату штучної вентиляції легень та додаткові апарати оксигенації крові у реанімації…

Фото – реанімація Львівського «Охматдиту».
Фото – реанімація Львівського «Охматдиту».
— Дівчинка поступила у відділення реанімації 14 вересня у вкрай важкому стані, — розповідає кореспонденту «ВЗ» завідувач реанімаційним відділенням Львівської обласної клінічної дитячої лікарні «Охматдит» Віра Приймакова. — Діагностували двобічну позашпитальну пневмонію з дихальною і серцевою недостатністю. 13 вересня дитині провели ПЛР-дослідження на ковід, результат позитивний. Перевели дівчинку на штучну вентиляцію легень. З 15 вересня за дівчинку дихає апарат штучної вентиляції легень. На ковід дитину обстежували вже у Львові. Ніхто у сім’ї не хворий на ковід. Батьки цілком здорові.

Другий ПЛР-тест хворої дитини — негативний, тобто зараз вже борються з наслідками і ускладненнями перенесеного коронавірусу.

Де інфікувалася дівчинка, невідомо. Важких супутніх захворювань, які б ускладнили перебіг COVID-19 не мала. Як каже пані Приймакова, це перший вкрай важкий випадок хвороби малої дитини від початку пандемії у Львівській області.

Віра Приймакова розповіла «ВЗ», що діти, як правило, поступають у стаціонарні відділення або у стані середньої важкості, або у задовільному безсимптомному стані чи з мінімальними катаральними явищами.

Фото – реанімація Львівського «Охматдиту».
Фото – реанімація Львівського «Охматдиту».

Віра Приймакова наголошує батькам, які мають маленьких дітей, контролювати масковий режим і миття рук. Часто у місті можна побачити батьків у людних місцях, які тримають дитину за руку. Батьки у масках, діти без масок. Це — неправильно. Не треба розраховувати на те, що діти не інфікуються. Це безвідповідально. У дитячих садочках масковий режим повинні контролювати вихователі. Також обов’язково мити руки і дотримуватися усіх вимог, передбачених настановами МОЗ України.

Схожі новини