Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Колискові для Олекси»

Так називається проєкт, у якому братимуть участь діти з аутизмом

2016 року побачив світ перший аудіоальбом проєкту «Колискові для Олекси», авторкою якого є співачка Соломія Чубай — мама хлопчика з високофункційним аутизмом Аспергера.

Олекса навчається у Львівській середній загальноосвітній шко­лі східних мов та східних бойових мистецтв «Будокан» з поглибленим ви­вченням іноземних мов. Новий альбом, над яким працює зараз Соломія Чубай, — це не просто історія про Олексу. Це му­зика для заспокоєння, настрою, відчуття внутрішнього щастя та гармонії.

Фото Ярини Кокотко
Фото Ярини Кокотко

— Соломіє, у чому особливість но­вого альбому? — запитую.

— На деяких музичних інструментах гратимуть діти з аутизмом, — каже Соло­мія Чубай. — Співатиму я і хор «Дударик». Альбом вийшов навіть більш танцюваль­ним, ніж колисковим. Тут є і спокійні пісні, і більш рухливі, які можна слухати і вдо­ма, і під час якихось святкувань, і у маши­ні. Це буде диск і книжка з нотами, яку ми розповсюдимо по музичних школах всієї України. Альбом можна буде також почу­ти на всіх музичних платформах. Буде він і у вільному доступі в Інтернеті. 2 жовтня відбудеться перша онлайн-презентація цього альбому.

— Як добирали дітей для участі у проєкті?

— Я написала у нашій спільноті бать­ків дітей з аутизмом і попросила пора­дити, кого можна було би взяти у проєкт. Мені порадили звернутися до Хав’єра Долукаса Пелайо, який у музичній шко­лі викладає музику дітям з аутизмом. Ми зустрілися з Хав’єром і домовилися, що він підготує кількох дітей до участі у проєкті. У нього своя унікальна мето­дика викладання — кольорові нотки, ма­люнки з ритмом. Є дуже складні діти, які кусаються, б’ються… Але Хав’єр вміє їх заспокоїти. Є учні з абсолютним слухом. Ми відібрали сімох дітей, які гратимуть на перкусії, скрипці тощо. Не виключаю також і Олексу з цього проєкту. Ми з ним намалювали дизайн нових колискових. Не захотів співати, але над дизайном ми з ним працювали. Це його планета, на якій росте дерево, воно дає кисень, його зрубують, а воно все одно вирос­тає. Ціла історія.

Схожі новини