Передплата 2024 «Добрий господар»

Мед і гаряча ванна – краще, ніж таблетки

10 дієвих, недорогих і перевірених часом способів, які дозволять швидко подолати симптоми ГРВІ без медикаментів

Отже, ви застудилися… Час від часу таке трапляється з кожним із нас. Не потрібно відразу панікувати. Це не обов’язково Covid-19. Можливо, просто одягнулися не по погоді? Або потрапили під дощ і промочили ноги?

Дехто застуджується один раз, а дехто — двічі на рік, і це абсолют­но нормально. Іноді достатньо кіль­ка днів полежати у ліжку, а іноді застуда стає схожою на нав’язливого товариша, який загостювався у нашому домі… Як би там не було, але застуда — це завжди невчасно і завжди виснажливо. Ми втра­чаємо життєву енергію, не здатні ефек­тивно працювати, та й загалом займати­ся звичними справами.

Звичайно, кожен з нас прагне якомо­га швидше повернутися «у стрій». І що ми робимо? Правильно, йдемо в аптеку по ліки. Однак це — не найкращий спосіб побороти захворювання. Мало того, що всі без винятку лікарські засоби володі­ють побічними ефектами, то ще й кошту­ють недешево.

Американський інтернет-портал Civilized Caveman, який популяризує здоро­вий спосіб життя, пропонує десять не­дорогих, доступних і перевірених часом способів, які вже у перший день засто­сування позбавлять дискомфорту, ви­кликаного застудою, і пришвидшать оду­жання.

Багато рідини

Усі ГРВІ розпочинають війну в середині нашого організму з головного болю й слабкості. Ці симптоми є наслідком зневоднення. Відтак споживання ве­ликої кількості рідини є одним з ключо­вих способів боротьби з хворобою. Вче­ні рекомендують щогодини випивати по неповній склянці рідини — звичайної перевареної теплої води, компоту або трав’яного чаю.

Уникайте алкоголю і кофеїну. Якщо не можете почати день без чергової дози кофеїну, випийте одне маленьке горнят­ко кави або замініть каву зеленим чаєм — кофеїну у ньому менше.

Пунш із каєнським перцем

Якщо потребуєте чогось такого, що «дасть стусана» вашій імунній системі, зі­гріє організм, очистить порожнину носа і заспокоїть запалене горло, спробуйте пунш із каєнським перцем.

Що потрібно?

  • чверть горнятка яблучного оцту;
  • 1 ст. л. натурального меду;
  • ¼ чайної ложки порошку каєнського перцю (починайте із цієї кількості, далі, за бажання, її можна збільшувати);
  • сік зі шматочка лимона.

Як приготувати?

Покладіть інгредієнти у велике гор­нятко, залийте теплою перевареною во­дою і розмішайте.

Каєнський перець володіє детоксика­ційними властивостями, тож будьте го­тові, що почнете інтенсивно пітніти. Мед заспокоїть подразнене горло, а яблуч­ний оцет створить лужне середовище в організмі, яке допоможе імунній сис­темі швидко взяти під контроль збудни­ка захворювання. Суміш цих інгредієнтів створює потужний коктейль, який допо­магає організму очиститися від токсинів та ефективно відновитися.

Напій «Обійми у горнятку»

Якщо вам не смакує каєнський пе­рець, цей напій стане чудовою альтер­нативою. А за рахунок того, що до його складу входить імбир, який «заспокоює» шлунок, цей напій допоможе також впо­ратися з нудотою.

Що потрібно?

  • два горнятка теплої перевареної води;
  • один почищений і порізаний шматок імбиру розміром до 2 см;
  • сік з одного лимона;
  • 1 ст. л. натурального меду.

Як приготувати?

Нагрійте попередньо переварену воду у маленькій посудині на середньо­му вогні, додайте імбир, лимон і мед. По­вільно нагрівайте протягом 5−10 хвилин, після чого процідіть.

Протизастудна «бомба»

Кориця — чудова пряність, яка за ра­хунок своїх антиоксидантних, проти­запальних та антибактеріальних влас­тивостей допомагає швидко подолати недугу. Змішайте 1 ч. л. кориці з 1 ч. л. меду — ця суміш заспокоїть запалене горло і притупить кашель. Ці два інгреді­єнти ідеально доповнюють один одного та виявляють терапевтичний ефект, який нерідко перевершує всі очікування!

Промивання носа

Одним із найбільш неприємних симп­томів застуди є заблоковані носові пазу­хи. Більше того, «забитий» ніс посилює головний біль. Промивайте ніс сольовим розчином — так ви зможете вимити з но­сових пазух бактерії, алергени та інші па­тогенні організми і речовини.

Часник-помічник

Часник підвищує ефективність робо­ти імунної системи, а тому є ефектив­ним засобом для профілактики і змен­шення тривалості ГРВІ. Цей овоч містить сполуку аліцин, яка у процесі серії хіміч­них реакцій підвищує реакцію лейкоци­тів (білих кров’яних тілець) на віруси. До­дайте один перемелений зубець часнику до склянки води і випийте. Щоб сповна відчути цілющу дію часнику, пийте такий напій кілька разів на день протягом трьох днів.

Інгаляція

Ще одним дієвим способом прочис­тити порожнину носа і заспокоїти її по­дразнену слизову є вдихання пари. Доведіть до кипіння коктейль із трав (на­приклад, розмарину і чебрецю). Можете також додати приблизно чверть склян­ки звичайного оцту. Накиньте на голову рушник, схиліться над каструлькою із су­мішшю і вдихайте пару протягом 10−15 хвилин. Пара допоможе знищити бакте­рії, які засіли у порожнині носа і навколо­носових пазухах та вже встигли пробра­тися у легені, і «розблокувати» ніс.

Гаряча ванна

Щоб зняти закладеність носа, розсла­бити тіло і полегшити біль у ньому, при­ймайте гарячу з натуральними добав­ками ванну. Найкраще це робити перед сном — тоді буде легше заснути, і сон буде довгим, міцним. Змішайте при­близно чверть горнятка морської та ан­глійської солі (магнезії), харчової соди і яблучного оцту. Також можете додати до 10 крапель ефірної олії (найкраще — пер­цевої м’яти).

Препарати із вмістом цинку

Вони надзвичайно ефективні у ліку­ванні застуди та зменшенні тривалості її проявів. Розпочинайте прийом за пер­ших ознак застуди, дотримуючись реко­мендацій, викладених в інструкції.

Вправи на розтяжку

Одним з найбільш неприємних симп­томів ГРВІ є напруження, яке вони ви­кликають у тілі. Ви багато лежите, мало рухаєтеся, через що кровотік в організ­мі сповільнюється. У такій ситуації ко­рисним буде виконати кілька легеньких вправ на розтяжку, що дозволить по­кращити циркуляцію крові і допоможе білим кров’яним тільцям ефективніше виконувати свою роботу. Крім того, че­рез обмеженість рухів м’язи втрачають свою еластичність, а тому невелика 5 — 10-хвилинна розтяжка піде їм тільки на користь.

Схожі новини