Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Морська вода робиться в акваріальній зоні океанаріуму»

У колишньому кінотеатрі «Київ» відкриють приватний океанаріум

У Львові відкривають… океанаріум. Відкриття планується до 20 серпня. Як йдеться на ФБ-сторінці «Океана­ріум Львів», заклад розташовується на пр. Шевченка, 8 (приміщення колишнього кінотеатру «Київ»). Як йдеться на сайті закладу, тут плава­тимуть каліфорнійський скат, мурена зірчаста, довгоголкова риба-їжак та інші екзотичні морські тварини. Буде 3D-шоу на великому панно та «під­водний тунель».

Хто інвестор цієї атракції? Як пише ви­дання «Наші гроші», ще у 2017 році ре­конструкцію будинку на пр. Шевченка, 8 виконком Львівської міськради погодив найбагатшому депутату ЛМР, бізнесмену Григорію Козловському та Валентині Сві­щовій (це мама давнього бізнес-партне­ра Козловського — Олександра Свіщова і бабуся 26-річного депутата ЛМР Віталія Свіщова). Виконком схвалив містобудів­ні умови та обмеження на реконструкцію колишнього кінотеатру, де мали надбу­дувати третій та мансардний поверхи.

У коментарях на сторінці океанаріуму дописувачі сторінки одразу почали ста­вити логічні питання: як туди доставляти­муть морську воду? Модератор «океан­ської» сторінки відповів дещо заплутано: «Морська вода робиться в акваріальній зоні океанаріуму» (тобто у воду просто сипатимуть сіль? Авт.).

Діти до трьох років зможуть відвідати океанаріум безкоштовно. Для решти від­відувачів ціни будуть кусючими: діти 3−13 років — 150 грн, студенти денної форми та підлітки (14−17 років) — 200 грн, дорос­лі — 250 грн.

Океанаріум — не перша «морська атракція» у Львові. У 2018 році той же Григорій Козловський відкрив на площі Ринок ресторан «36По», родзинкою яко­го став великий двоповерховий акваріум із живими акулами. Щоранку риб-хижаків годує з рук аквалангіст. Як розповіла ад­міністратор ресторану «36По», зараз в акваріумі є велика плямиста акула Лоло і п’ять акул-катранів. До карантину акула була зіркою шоу «Поцілунок із акулою». Але з початком карантинних заходів шоу не влаштовують. У закладі працюють лише літні майданчики, тераса 5−6 по­верхів, «тераса Антонова» та 1-й поверх, де власне можна подивитися на акварі­ум. Тут наразі чекають лише відвідувачів, а екскурсії планують відновити після за­кінчення карантинних заходів.

Довідка «ВЗ»

Будівлю, де відкриється океа­наріум, збудувала у 1912 році фір­ма Івана Левинського. З самого по­чатку тут діяв кінотеатр «Фрашка», проєкт інтер’єру якого виконав ві­домий львівський архітектор Аль­фред Захарєвич. За більш ніж сто­річну історію кінотеатр декілька разів змінював власників, а відпо­відно й назву. У довоєнні роки кіно мало назву «Штука», «Кінетофон Едисона», «Кіно Червоного хрес­та», «Химера», під час «пришестя совітів» — «Стахановець» і «Київ». До 2015 року кінотеатр був на ба­лансі Львівської міськради. Але че­рез низьку відвідуваність перший поверх віддали в оренду приват­ним підприємцям.