Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Петра і Павла зозуля перестає кувати

12 липня – день пам’яті апостолів і свято всіх рибалок та пастухів

Щорічно Церква відзначає день Петра і Павла 12 липня. 2020 року це велике свято припадає на неділю, вихідний день. Цього свята особливо чекає молодь, бо у цей день закінчується Петрівський піст, а значить, настає пора весіль, гучних забав і сільських танців аж до перших півнів.

День апостолів Петра і Павла був заснований на згадку про найближ­чих Христових учнів і послідов­ників. Святий Петро народив­ся в сім’ї рибалки, і сам якийсь час займався рибним промис­лом, а тому він є покровителем усіх рибалок. При народжен­ні Петро отримав ім’я Симон, але пізніше за твердість і ста­ранність у вірі Ісус Христос прозвав його Кифа (Петро по-грецьки), що в перекладі озна­чає «камінь». Петро став засно­вником християнської Церкви і першим Папою Римським.

Святий Павло до зустрічі з Христом був одним із гоните­лів юдеїв, але пізніше у ньо­му також прокинулася віра у Христа, і він почав проповід­увати це вчення на території Малої Азії та Балканського пів­острова. Його проповіді також входять до Нового заповіту.

Святі апостоли Петро і Пав­ло за свою християнську віру прийняли мученицьку смерть в один день — 12 липня. Апос­тола Петра розіп’яли вниз го­ловою, апостолові Павлу від­тяли голову.

За легендою, Петро і Павло є захисниками свійських тва­рин. Тому цей день здавна вва­жали святом пастухів. Оскільки корів випасали переважно під­літки, то саме вони «найсолід­ніше» празникували на Петра й Павла. Пригадую, у дитинстві я також їздила у село до своїх ті­тоньок. Моя хрещена, цьоця Ганка, доручала мені пасти ко­рову разом з однолітками. От я намагалася приїхати зі Львова у село на Петра, бо знала, що ми будемо вранці на пасовиську «петрувати». На мене друзі осо­бливо чекали, бо мама пакува­ла мені цукерки, печиво, ковба­су… Дівчата виносили у слоїках компоти з вишень і слив. Яке ж то було веселе і солодке свято!

Кажуть, на Петра і Павла зо­зуля перестає кувати. Мандру­ючи в цей день, Петро і Павло присіли в обід під деревом пе­репочити і задрімали. Непо­мітно до них підкралася зозу­ля, розв’язала їхню торбинку й витягла звідти мандрик. Вку­сила і вдавилася. Тому і ка­жуть: «На Петра і Павла зозуля мандриком вдавилася». Тому й перестала кувати…

12 липня ми святкуємо ще одне свято — День рибалки. Апостол Петро був колись ри­балкою, тому у цей день вша­новують не лише Петрів і Пав­лів, а й усіх рибалок.

Схожі новини