Передплата 2024 ВЗ

Покататись верхи на динозаврі чи зіграти у футбол на висоті сім метрів?

На Львівщині відкрили парк розваг «Уруру», в якому «поселили» два десятки динозаврів та натягнули посеред лісу сітки-батути

Лише за 12 кілометрів від Львова у лісі з’явились… динозаври. Різних видів та розмірів. Тут є і дорослі особини, і малі динозавренята, і яйця цих доісторичних тварин. Утім, не лякайтесь. Йдеться не про археологічну знахідку, а про новий і, мабуть, найбільший в Україні парк динозаврів. Тож якщо ви уже не знаєте, куди вивезти дітей на вихідні, щоб і свіже повітря, і атракції — вам саме сюди.

Аби потрапити у парк роз­ваг «Уруру», треба їхати зі Львова у напрямку Бібрки та повернути на «Бухту Вікінгів» (хто не був, поворот ліворуч біля зупин­ки Водники). Власне поки що парк розваг має спільний заїзд з відпо­чинковим комплексом, але уже на­ступного року він буде відокремле­ним. На вході у парк видають спрей від комарів — цього року їх усюди повно, тим паче у лісі біля водойми. Утім, якщо довіряєте лише якомусь конкретному засобу, краще взяти зі собою. Але тут обіцяють: уже най­ближчим часом комарі мають зник­нути — тут запустили спеціальну установку, яка знищує москітів у ра­діусі пів гектара!

Куди рухатися далі, легко зро­зуміти за риком, який не раз чули у фільмах про динозаврів. Річ у тім, що динозаври в «Уруру» — це не просто макети тварин. Вони ані­мовані. Коли до них наближаєшся, спрацьовують певні датчики, і тва­рини починають рухатись та вида­вати характерні звуки. Якщо ваша дитина фанатіє від динозаврів, вона пищатиме від захвату! Нато­мість лякливих малюків краще по­передити заздалегідь, що тварини рухатимуться, однак з місця не зру­шать. Тим паче, що динозаври тут створені максимально реалістично і практично відповідають натураль­ним розмірам. Принаймні уявлен­ням науковців про те, якими були ці доісторичні тварини. Найбільший «експонат» — тиранозавр, або T-rex, тобто король динозаврів. Його ви­сота «у холці» сягає 12 метрів! Але є й невеличкі динозаври. На деяких з них є спеціальні сидіння, тож ди­тина може навіть покататись. Уяв­ляєте, які емоції у дитини від того, що вона осідлала динозавра. Чес­но, я б і сама була не проти спробу­вати, як це, верхи на динозаврі. Але на сусідньому «гарцював» хлопчик років чотирьох, тож посоромилась.

Окрім анімованих динозаврів, тут ще й є діючий вулкан. Коли до нього наближаєшся, він починає вивергати хмари туману, схожого на дим. Є тут і фотозона, як же те­пер без неї. Але будьте обережні: коли спробуєте залізти в яйце ди­нозавра, аби сфотографуватись, з яйця, що позаду, покажеться мале динозавренятко. Малюк милий, але ефект несподіванки ще той.

Утім, «Уруру» — це не лише дино­заври, хоча саме вони справляють особливе враження (ну і забезпечу­ють ефектні фото для соцмереж чи домашнього архіву). Тут ще й вели­чезний сітчастий парк. Не знаю ди­тини, яка б не любила стрибати на батуті. Сітки — це факчтино величез­ні батути просто серед лісу. Різни­ця лише у тому, що на звичайному батуті натягнута суцільна тканина, а тут — сітка, то ж ти бачиш, що під тобою. До слова, натягнуті сітки на висоті приблизно сім метрів. А роз­мір найбільшої сітки — 20 на 15 ме­трів. За бажання тут і футбол можна зіграти! Дорослим стрибати не за­боронено.

Є і менш «адреналінні» гойдалки, гірки, які підійдуть для молодших ді­тей. Власне це дуже зручно для тих батьків, які мають дітей різного віку: старших «запускаєш» у сітку, а мен­ших бавиш на гойдалках. Адже, як правило, важко знайти розважаль­ний центр, де б було цікаво і стар­шим, і меншим дітям. Крім того, усі гойдалки тут максимально безпеч­ні: нема важких залізних конструк­цій та гострих кутів, як на звичайних майданчиках, встановлених у міс­ті. Очевидно, тому, що креативний директор парку розваг «Уруру» Роман Санін — батько двох дітей. Він зізнається, що ідея створення такого парку виникла саме через те, що хотів, аби неподалік Львова був парк розваг саме для дітей.

«Торік я майже два місяців їз­див Європою. Мені було цікаво, як там проводять вихідні сім’ї з ді­тьми. Тож об’їздив майже з півсотні парків розваг. Але це лише невели­ка частина з того, що там є. У тій же Німеччині, мабуть, з триста парків розваг, може, й більше, — розпові­дає Роман Санін. — Ідей було бага­то, але зупинились наразі на пар­ку динозаврів та сітках. Динозаврів ми замовляли з Китаю на фірмі, яка є основним постачальником дино­заврів у світі, — і для парків розваг, і для зйомок у фільмах. Щоправ­да, через карантин до нас не змогли приїхати фахівці з Китаю, які їх мали збирати, тож довелось роби­ти це власними силами з онлайн-інструкціями від постачальників. Щодо сіток, то, як на мене, люди їх наразі недооцінюють. Мотузко­вих парків у нас і у Європі тисячі. А сіткових — не більше двох-трьох десятків, оскільки технічно їх дуже важко розтягнути, йде багато ма­теріалу. Наприклад, та сітка, яка у нас за розмірами як футбольне поле, — там понад тридцять розтя­жок. Купа тросів, гайок. Фактично, найближчий такий сітчастий парк є у Литві, а також у Німеччині».

Утім, за словами Романа Саніна, — те, що уже є в «Уруру», — лише не­велика частина з того, що тут пла­нують створити. Адже парки розваг цікаві тоді, коли вони постійно онов­люються, адже діти ростуть, у них з’являються нові захоплення, нові герої. «У нас є Парк культури. На той час, коли його створили, він був кру­тим. Але відтоді нічого не змінилось, тож теперішнім дітям там нецікаво. При цьому я був у Європі у парках розваг, які були створені у 80−90-х роках. Щороку вони щось додають, щось забирають. В одному з парків я був у квітні, а потім — у жовтні. І у них вже був новий атракціон. Зрозуміло, що дітям цікаво туди повертатись. Утім, наш парк не буде ані парком атракціонів, ані парком культури. Це парк розвитку дітей на свіжому пові­трі. Тут дитина має бути максималь­но задіяна у процесі. Попереджаю батьків: з „Уруру“ дитина має вийти весела, вибігана і брудна!».

Бухта Вікінгів

12 км від Львова,

траса Н-09

+380 675 125 555,

www.ururu.in.ua

Схожі новини