Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми розуміли, що після Зелених свят буде ріст захворювання»

  • 11.06.2020, 22:18
  • 4 071

Головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко – про наслідки недотримання карантину

В Україні коронавірус спалахнув із новою силою. У четвер, 11 червня, стало відомо, що напередодні злощасну інфекцію тести підтвердили у 689 пацієнтів. «Такого антирекорду у нас ще не було. Навіть у найважчі часи — у квітні, коли була напружена ситуація, — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. — Подивіться на вулиці й довкола: ми всі вийшли з карантину й вирішили, що такої загрози, як Covid-19, немає. Подивіться на кількість летальних випадків: 23 людини, 21 людина… Це ж не просто цифри — це конкретні люди, які померли від такого ворога, як Covid-19». У Львівській області за 10 червня коронавірус підтвердили у 125 хворих.

— Львівщина вийшла у лідери в Україні за кількіс­тю хворих і померлих від COVID-19…

— Наша Львівщина — у трійці лідерів в Україні, — роз­повіла «ВЗ» головний епіде­міолог Львівщини Наталія Тімко. — Із 2289 підтвердже­них ПЛР-тестами хворих на­разі видужали лише 557 людей. Решта — активні ви­падки, тобто ці люди ще ви­діляють вірус і можуть інфіку­вати інших. Тому на Львівщині ситуація досить не стійка, бо є можливість поширення ін­фекції серед населення. Прі­оритетним залишається дотримання соціальної дис­танції, використання маски або респіратора. Якнайчас­тіше треба проводити анти­септичну обробку рук — мити й дезінфікувати їх.

— У Львові — статистич­но найбільше хворих, але люди гуляють, ходять без масок на вулицях. Так, ніби карантину немає…

— На жаль, ті люди, родин яких не торкнулася біда, не вірять у коронавірус. Дума­ють, що населення заляку­ють з певною метою, і що їх це не торкнеться. Але щойно серед таких «фомів неві­руючих» зустрічаються ви­падки захворювання, то вмить змінюється ставлен­ня до ситуації, і вони біжать обстежуватися. Безумовно, усі втомилися від карантину, але нехтувати ним — рівно­цінно тому, що людина сві­домо наражає на небезпеку себе і оточення! Звичайно, не усі хворіють важко, ба­гато хто хворіє безсимп­томно чи у легкій формі. Але ці люди можуть зарази­ти тих, хто старші за віком і є у групах ризику: з цукро­вим діабетом, хронічними захворюваннями дихальної чи серцево-судинної сис­тем, хворобами крові, он­козахворюваннями, — саме ці люди найважче хворіють і помирають. 80% хворіють легко, 20% - важко. Заради тих 20% потрібно дотрима­тися карантину і не легкова­жити! Поки є люди, які виді­ляють вірус, будуть люди, які хворітимуть. Вакцини, щоб захиститися, немає. Маска, респіратор, соціальна дис­танція — єдині методи захис­ту.

— Вічний львівський дощ сприяє тому, що вірус живе довше? Чи навпаки?

— Цей вірус стійкий. Хибно сподіватися на те, що при­йде літо, сонце пригріє, і ві­рус автоматично зникне. В Африці та Австралії, де те­пло, випадки захворювання реєструють. Але коронаві­рус не любить ультрафіолету. Тому є ймовірність, що кіль­кість захворілих знизиться. Головне, щоб у людей спра­цював інстинкт самозбере­ження і щоб вони захотіли захищатися. Тоді усім нам стане легше.

— Лікарі стверджу­ють, що проблема, зокре­ма, у тому, що на ПЛР-результати треба довго чекати…

— Зараз пріоритет для па­цієнтів, які перебувають на лікуванні у базових лікарнях. Насамперед проводять ПЛР-тести хворих, які перебува­ють у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії.

— Яка ситуація із захво­рюваністю у медиків?

— Кількість захворілих се­ред медичних працівників зростає. Уже є понад 230 хворих медиків на Львівщи­ні. Переважна частка — Львів, хоча хворіють медики і у ра­йонах області. Частина ме­диків заражаються на робо­чому місці. Є випадки, коли один із членів сім’ї працює у лікарні, де вже багато випад­ків захворювання, і прино­сить вірус додому, де перши­ми починають хворіти діти, а потім члени родини. Ми ро­зуміли, що після Зелених свят буде ріст захворювання, бо, попри наші неодноразові застереження, у храмах було скупчення людей. Без масок, без дотримання соціальної дистанції… Нам ще треба на­вчитися по-справжньому лю­бити себе і своїх близьких.

— Дехто з медиків каже, що має виробитися колек­тивний імунітет, і тому усі повинні стикнутися з віру­сом…

— Правильно, але за два-три-чотири роки, а не так, що одномоментно захворі­ють багато людей! На сис­тему охорони здоров’я тоді буде менше навантаження, і медицина впорається. Дру­га версія — з кожним таким пасажем вірус буде менш небезпечним. Поки не пе­рехворіє 90% населення, ма­тимемо високий рівень за­хворюваності, але боремося за те, щоб не всі одночасно лягли. Щоб у нас не повтори­лися Італія й Іспанія, де люди лежали на підлозі у лікарнях, а лікар вибирав, кому допо­могу надавати, а хто помре без надання медичної допо­моги… Цього треба не до­пустити! Нам пощастило, що вчасно запровадили каран­тин, інакше була би трагічна історія.

— Сидимо ізольовані у приміщеннях, імунітет знижується. Що робити, аби він не постраждав?

— Часто провітрювати приміщення, робити воло­гі прибирання, гуляти у ма­лолюдних місцях. Виїжджати на природу у безлюдні місця. Зараз є полуниця, цибуля, тобто свіжі вітаміни з грядки, треба вітамінізуватися. Тіль­ки добре мити, щоб не під­хопити сезонної кишкової ін­фекції.

Схожі новини