Передплата 2024 «Добрий господар»

«Не можна людей на три місяці позбавити засобів до існування»

У Львові відкрились практично усі фітнес-клуби. У поліції кажуть телефонувати на 102

Львівським спортивним центрам увірвався терпець. Попри продовження карантину на Львівщині до 12 червня, практично усі фітнес-клуби оголосили про відновлення роботи уже з 8 числа. Ще 1 червня власники спортклубів та спортсмени мітингували під міською радою з вимогою дозволити тренуватись. Мовляв, фітнес — це здоров’я, тож не забирайте його у людей. Не дочекавшись офіційного дозволу, фітнес-центри вирішили відкрити свої двері самовільно.

Мотивація зрозуміла: якщо працюють ресторани, торгові центри, а церкви проводять богослужіння, забороняти роботу спортивним залам не логічно. Зрештою, для багатьох фітнес-центрів якнайшвидше закінчення карантину — питання життя і смерті. Адже у цій індустрії у Львові працює майже тисяча осіб. Уже три місяці вони без засобів до існування. Частина інструкторів навчились заробляти, проводячи онлайн-заняття. Однак частина проводили такі заняття безкоштовно, лише для того, аби втримати клієнтів. Щодо самих спортивних клубів, то попри те, що вони не приймали відвідувачів, за їх утримання все ж доводилось платити.

«Ці три місяці для роботи були надзвичайно збитковими для Аквапарку. Більше він такого фінансового навантаження не витримає. Якщо у місцеві органи влади зацікавлені, аби фітнес-індустрія у Львові була знищена, то вони йдуть у правильному напрямку, — каже керівник відділу маркетингу комплексу водних видів спорту „Аквапарк Пляж“ Олена Анатійчук. — Кабінет міністрів дозволив працювати фітнес-клубам з 1 червня. Тому ми вирішили також відкритись. Загалом у Аквапарку працює 120 людей. Не можна на три місяці залишити їх без засобів до існування. Щоправда, поки басейн не працює, лише фітнес-клуб».

Ірина Гнатів до карантину була постійною клієнткою «Євроспорту». Каже, поки що не встигла сходити на заняття, але обов’язково піде найближчим часом. «Мені сказали, що на групові заняття пускатимуть не більше десяти осіб. Зона СПА не працюватиме. І обов’язково мати свій рушник, хоч я і так завжди зі своїм ходила. На групове заняття поки не піду, а от на індивідуальне з тренером — з радістю, — каже Ірина. — У мене нема власного автомобіля, тож на роботу їжджу громадським транспортом. Після цього якось дивно боятись занять у спортзалі».

Повідомлення про відновлення роботи є також на сайті мереж «Формули краси», Forever, «Олімп».

Мер Львова Андрій Садовий вважає, що попри те, що Львівщина уже кілька тижнів серед лідерів за кількістю нових випадків захворювання на корона вірус, роботу фітнес- та спортклубів варто дозволити. «Люди самі повинні брати на себе відповідальність, жоден указ президента чи рішення Кабміну не дадуть цієї відповідальності, яку ми повинні самі відчувати. Ми в суботу мали розмову з прем’єр-міністром. Ми переконували його дати можливість області таке рішення прийняти. Це саме стосується обласних маршрутів — цю мережу треба відновити, щоб вони їздили в режимі спецперевезень, люди повинні мати маски, лише сидячі місця. Сьогодні складно добратись на роботу до Львова. А в нормальні часи орієнтовно 150 тис людей зранку і ввечері їдуть у Львів. Сьогодні вони добираються, хто як може. Краще дати можливість їм їздити і це контролювати», — заявив Андрій Садовий.

Утім, поки рішення обласної комісії про відновлення роботи спортклубів немає, відкриття клубів офіційно є порушенням умов карантину. Відтак, власникам загрожує штраф у 17−34 тисячі гривень. 9 червня поліція навіть провела рейд щодо дотримання підприємцями умов карантину. Однак жодного відкритого фітнес-клубу не виявили. Як заявила прес-секретар Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська, поліцейські не можуть постійно чергувати перед входами до спортзалів, відтак просять львів’ян повідомляти на 102 про відчинені зали.

Схожі новини