Передплата 2024 ВЗ

Літа ніхто не скасовував. Пакуйте валізи на море!

Із 15 червня можна буде поїхати автомобілем до Греції. А з 1 липня українських туристів гостинно прийматимуть Туреччина й Грузія

На календарі — початок літа. Традиційно в українців у цей час стартував відпускний сезон. Але цьогоріч корективи у пляжний відпочинок внесла пандемія коронавірусу. Карантин вдарив по туристичній галузі й тримає у напрузі тих відпочивальників, які заздалегідь забронювали відпочинок на морі. Утім, кілька днів тому ситуація на туристичному ринку трохи прояснилася. Уряд Туреччини заявив, що кордони для українців відкриють з 1 липня. Тоді ж українцям стануть доступні й курорти Грузії. Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив про готовність України до відновлення внутрішнього авіасполучення з 5 червня, а міжнародного — з 15 червня. Міністр пообіцяв, що першими на своїх пляжних курортах українців вітатимуть Греція і Кіпр.

Губернатор турецької про­вінції Анталья Мунір Карало­глу впевнений, що у другій половині року курорти найпо­пулярнішого узбережжя Туреч­чини відвідають близько 2,5 млн туристів. (В Антальї зафіксована найменша кількість випадків за­хворювання на коронавірус се­ред 81 провінції).

Як бути туристам, які забро­нювали відпочинок у Туреччині на травень-червень? Власниця турфірми Оксана Гутник роз­повіла «ВЗ», що більшість з них зможуть відпочити в оксамито­вий сезон, наприклад, у верес­ні. «Це залежить від рішення го­телю, який забронював турист, — каже експертка. — Частина го­телів чітко декларує: хто мав бронь на травень, зможе від­почити без зміни вартості туру лише у жовтні. Деякі готельєри кажуть, що можна відпочивати і у високий сезон (у липні-серп­ні), але з доплатою. Дехто до­зволяє перенести тур на будь-які дати, які підходять туристам, без жодних доплат. Гроші за пу­тівку не пропадуть. Туроперато­ри навіть заморожують кошти, аби люди скористалися турами аж у 2021 році. Усе-таки є чима­ло українців, які цьогоріч боять­ся їхати на море за кордон».

Із 15 червня кордони для українських та іноземних відпо­чивальників обіцяє відкрити Гре­ція. Щоправда, для тих, хто по­дорожує своїм автомобілем чи автобусом. А з 1 липня Греція: аеропорти в Афінах, Салоніках та на грецьких островах віднов­лять авіасполучення. «Карантин­ні заходи у Греції залежатимуть від країни прибуття туриста, — сказав для „ВЗ“ власник турис­тичної агенції Віктор Руднік. — Якщо пасажир прибув з краї­ни, що визначена Європейською агенцією з авіаційної безпеки „чистою від COVID-19 територі­єю“, йому вибірково можуть зро­бити експрес-тест на коронаві­рус. Якщо з країни, де був доволі високий рівень інфекції, — тесту­вання буде обов’язковим».

За словами туроператора, який продає тури до Греції, ту­ристам, які мають бронь на кі­нець червня, пропонують без жодних доплат перенести від­починок на липень (щоб у дорозі раптом не було проблем з пере­тином кордону — для тих, хто їде своїм авто).

Також з 15 червня, кажуть у турфірмах, відновляться авто­бусні тури до Болгарії. «Не Ту­реччиною і Грецією єдиною. Цього літа українці можуть від­почити і в гостинній Грузії. Так, авіакомпанія Yan Air оголосила про продаж квитків на рейси до курортного Батумі з трьох укра­їнських міст — Києва, Харкова та Одеси, — розповів „ВЗ“ мене­джер турфірми Євген Кова­льов. — Але є одне „але“: влада Грузії планує вимагати серти­фікат про негативний тест на COVID-19 у всіх пасажирів, що прибувають до країни. Курор­ти Кіпру готові приймати гос­тей з 9 червня. Кордони відкри­ють для громадян 19 країн, при цьому потрібно показати не­гативний тест на коронавірус, зроблений за 72 години до при­буття на острів».

Оксана Гутник зауважила, що спочатку тести на коронаві­рус планували вимагати від гос­тей і власники турецьких готе­лів. «Але нещодавно ми мали скайп-нараду з мережею готе­лів „Ріксос“, де нам повідомили: ніхто не проситиме результатів тестів, зате будуть прискіпливо стежити за усіма карантинними нормами: на пляжах і в готелі», — додала пані Оксана.

Правила літнього відпочинку в Європі кардинально змінять­ся: в аеропортах — маски, дезін­фектори, температурний скри­нінг. На пляжах — шезлонги на традиційній двометровій дис­танції, буде вимога щодо осо­бистої гігієни і правил плавання у морі.

За словами Оксани Гутник, з 4 липня відкриються кордо­ни до Хорватії — тури з відпочин­ком у готелях з доїздом власним авто. Каже, на березі Адріатики лояльно ставляться до туристів з України. «Щоб потрапити до Хорватії, треба перетнути кор­дон Угорщини. Тому працюємо над тим, щоб допомогти нашим відпочивальникам правильно це зробити, аби вони десь не по­трапили в халепу, — додала пані Гутник. — Угорщина поставила низку умов транзитного перети­ну їхньої держави».

Із 3 червня Італія відкриває кордони для мандрівників з більшості європейських країн. Тепер вони можуть в’їжджати на Апенніни без вимоги про проходження двотижневого ка­рантину. Скасування обмежень стосуються громадян країн Єв­росоюзу та Шенгенської зони. Проте на громадян України, які поки що живуть за межами ЄС, це правило не поширюється.

Авіакомпанія Ryanair запла­нувала відкриття регулярних рейсів з України до Італії на по­чатку липня. Із Києва до Рима й Мілана — з 6 липня, зі Львова до Болоньї і Мілана — з 6−7 липня, з Одеси до Болоньї — з 6 липня. Ця ж авіакомпанія уже продає квит­ки з Києва до іспанської Барсе­лони — з 21 червня.

Схожі новини