Передплата 2024 «Добра кухня»

Назар Савко: «Люди, поки не захворіють, не розуміють, що з COVID-19 жартувати не можна»

У відомого українського співака – позитивний тест на коронавірус

Кілька днів тому композитор і співак Назар Савко написав у соцмережах, що COVID-19 існує. Розповів: злякався, що у дружини двостороння пневмонія, потім захворіла і його мама. Родина вирішила здати експрес-тести, які показали негативний результат. А 25 травня Назар Савко шокував усіх — після зданих ПЛР-тестів у нього позитивний результат.

— У нас все почалося 2 травня, — розповів журналістові «ВЗ» Назар Савко. — Першою захворіла дружина Надя. Прийшла додому і сказала, що погано почувається. Поміряли температуру — 38. Подумали — звичайна застуда. Наступного дня Наді стало гірше, і з кожним днем здоров’я погіршувалося. А на четвертий день я почав почуватися погано. І також була температура. От тоді ми й задумалися, що це може бути. А на восьмий день захворіла моя мама — Марія Ісак.

За словами артиста, дружина першою пішла здавати рентген. Лікар сказав, що у Наді двостороння пневмонія. Приписав лікування. Однак коли Надія не відчула полегшення і температура все ще не спадала, Назар Савко вирішив відвезти дружину у лікарню.

Про те, що це може бути підозра на коронавірус, навіть не припускали. Бо, як зізнається Назар, він також скептично ставився до цієї хвороби. Але потім зрозумів, що інфекційна пневмонія існує, бо досі усі були здорові. Не пчихали, не кашляли, тобто симптомів не було ніяких.

— На восьмий день після мами захворів тато, — каже співак. — На той час у 8-й лікарні лікувалися мама і дружина. Надя 12 травня здала ПЛР-тести, а ми з мамою через два дні. Кілька днів тому прийшов результат, що у мами не було COVID-19, Надя уже вилікувалася, вже дома. А мій результат прийшов сьогодні. COVID-19 мені підтвердили. Мама з татом ще досі у лікарні, але у них дуже хороші аналізи.

— Але ж батько спочатку відмовився лягати у лікарню?

— Було таке. Я йому давав антибіотики, але вони не допомогли. Тому довелося йти до лікарні. У них чудові умови — мама з татом лежать в одній палаті. Окремо хочу сказати про лікарів. Для них зараз дуже важкий період — вони усі у спеціальних скафандрах, який зняти під час чергування нереально. Тому під скафандр одягають памперси. У лікарні багато хворих. А медики, наче на фронті, — у важких умовах борються з хворобою.

— Скільки вам обійшлося лікування дружини і батьків?

— У лікарні лікують безкоштовно. Усіх!

— А вас особисто чому у лікарню не поклали?

— У мене легка форма. Почуваюся добре, температура незначна — 37. Хоча у мене також діагностували правосторонню пневмонію. Це показав також аналіз крові.

— А ваші діти?

— Діти ніяк не реагують на хворобу. Діти постійно з нами. Ми вже всі перехворіли, то, сподіваюся, їх ця хвороба минула. Хоча ми зараз зробили ПЛР-тести і дітям, бо їх треба віддавати у садочок і до школи, то мусимо убезпечитися, щоб вони часом не були переносниками.

— Бачила ваш пост у соцмережах, що спочатку ваш діагноз не підтвердився.

— Ми спочатку здали експрес-тести, який відразу показує, чи є тіла вірусу. Усі тести показали — нема. Довіряти експрес-тестові майже неможливо. Можна довіряти тільки ПЛР-тесту. І ці тести роблять безкоштовно. Бо у нас є приватні лабораторії, які також роблять ПЛР-тести, але вони там дуже дорогі — від двох тисяч і дорожче.

— Ви вдома на карантині?

Так. Дружина робить мені уколи. Я пройшов курс антибіотиків. Сьогодні-завтра має приїхати до нас спеціальна бригада від сімейного лікаря і зроблять нам повторні тести ПЛР. Вони додому не будуть заходити — це ми виходимо на подвір’я до них. Тоді буде зроблено тести дітям.

— На вашу думку, де ви усі могли заразитися?

— Вірус менший за бактерію. Іноді може навіть прикріпитися до бактерії. Якщо ви чуєте у масці запах, бо він проникає через ту маску, то яка проблема тому вірусу потрапити до вас через органи дихання? Це могло трапитися у супермаркеті чи купити овочі-фрукти і погано їх помити. А гроші? Ви ж не знаєте, хто їх перед цим тримав у руках, коли берете решту у магазині. Зараз іде послаблення карантину. Багато людей скептично налаштовані. Це я бачу навіть у коментарях, які поставили під моїми постами у соцмережах, коли я хотів розповісти про цю недугу. З COVID-19 жартувати не можна. Розумію, поки не пересвідчишся на собі, не хочеш вірити. Хвороба справді є. І вона дуже заразна. Моя родина це відчула на собі. Єдине тішить, що вона не чіпає дітей. А от літніх людей треба берегти. Бо не такий страшний вірус, як супутні хвороби, до яких він може призвести.

Схожі новини