Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ех, Одеса! Перлина біля моря»

Через коронавірусний карантин цьогоріч усі дороги літнього відпочинку – на Південну Пальміру, Коблево чи Карпати

Цьогорічна літня відпустка буде особливою. Затяжний карантин кардинально змінить географію подорожей українців, а отже, дасть поштовх розвитку внутрішньому туризму. Експерти туристичної галузі кажуть: замість Туреччини з системою «Усе включено» та вишуканої Греції, українці поїдуть на узбережжя Одеси та Одещини, на Арабатську Стрілку, у Коблево, острів Джарилгач (найбільший острів Чорного моря у Херсонській області), Карпати. Тож українські курорти значно подорожчають. Туристичні агенції усіх обласних центрів України активно шукають варіанти запуску чартерних автобусних рейсів до Одеської області (на прикладі автобусних турів до Болгарії, коли автобус розвозить туристів по узбережжю, майже до готелів).

«Без сумніву, карантин пози­тивно вплине на розвиток туриз­му в Україні, — сказала для „ВЗ“ директорка туристичної аген­ції „Поїхали з нами“ Оксана Гутник. — Туристичні фірми шу­кають варіанти співпраці з го­телями курортних зон України, щоб забезпечити попит влітку. Люди втомилися від каранти­ну і захочуть влітку відпочити на морі. Наразі ситуація на турис­тичному ринку не прогнозова­на, точну картину матимемо орі­єнтовно наприкінці травня. Саме тоді буде відомо, які країни і коли відкриють свої кордони для ту­ристів. Наразі не скажу, куди саме за кордон зможуть поїхати українці влітку».

За її словами, тури раннього бронювання (виїзд на кінець квіт­ня і травень 2020 року) до Туреч­чини, Єгипту, Болгарії, Греції за­морожені. Туроператори готові повернути гроші або запропону­вати клієнту відпочинок на кращі часи, наприклад, на оксамитовий сезон. Є варіант обміну турів: за­бронював на тиждень відпочинок у п’ятизірковому готелі Туреччи­ни — на ту саму суму можна поле­тіти у Єгипет.

«Аванси за раннє бронювання не пропадуть, — запевняє Окса­на Гутник. — Кожен турист має до­говір та оплачені квитанції. Ця си­туація проясниться наприкінці травня. Ситуація, яка склалася, — форс-мажор, тож туроператори лояльні до клієнтів».

Хоча до літа ще далеко, пляж­ні курорти України уже відкри­ли сезон і чхали на карантин. Ки­янка Катерина Мазур (відома майстриня-в'язальниця) виріши­ла залишити столицю, яку штор­мило від диму і туману, поїхала на кілька днів з сім’єю в Одесу. Доба проживання у люксових апарта­ментах з особистим виходом на море, двома спальнями, сучас­ною технікою, меблями та дво­ма телевізорами обійшлася їй у 2 200 гривень. У ціну не входить харчування, ресторан в апарта­ментах відкриється пізніше. Ка­терина Мазур готує сама. Каже, ціни в кафе такі, як у Києві. У рес­торанах Одеси можна смачно пообідати чи повечеряти за 500 гривень (страви з морепродук­тів, плюс келих вина).

На сайті Booking можна за­бронювати апартаменти і готе­лі на будь-який смак і гаманець. Бронюю дві ночі на двох дорос­лих. Апартаменти в екостилі за двадцять метрів від власного пляжу — три тисячі гривень (без харчування), в готелях — від пів­тори тисячі гривень. Є апарта­менти і за 600 гривень за добу.

Зателефонувала Катери­ні Мазур, щоб з перших уст ді­знатися про атмосферу у Пів­денній Пальмірі. «В Одесі тепло, усе цвіте, люди щасливі, — каже жінка. — Одесити категорично не визнають карантину! Підпіль­но працюють ресторани (ста­ном на кінець квітня. Авт.), де сидить чимало відвідувачів, не­хай і з певною дистанцією. Осо­бисто була в рибному ресторані. Ходять у масках, але на вулицях і пляжах їх майже ніхто не носить. Транспорт Одеси працює. По Booking я без проблем могла за­бронювати будь-який готель чи апартаменти. Мій апарт-готель повністю забитий гостями. Люди відпочивають на пляжах, але до­тримуються дистанції, не підхо­дять одне до одного. У морі ніхто не купається, трохи холодно. Бо ввечері — плюс 13. Люди з різних куточків України приїжджають до Одеси, щоб перезавантажитися від негативних новин карантину, не заганяти себе в депресію».

Катерина Мазур каже, на чер­зі — подорож до Львова, лише очікує на відкриття ресторанів у столиці Галичини. Тут знайшла для себе гастрономічну «фіш­ку» — вареники з гусячим м’ясом. Ними ласує тричі на день.

А тим часом…

На тлі карантину і «підвіше­ного стану» Туреччини, один з відомих туроператорів ого­лосив про запуск прямих чар­терних рейсів до Малє (Маль­дівські острови) та Канкуна (Мексика). У списку нових на­прямків знову значиться Нячанг (В'єтнам).

Так, рейси до Ла Романи (Домінікана) заплановані з 18 серпня, до тайського острова Пхукет — з 20 жовтня, до столи­ці країни усмішок, Бангкока, — з 24 грудня, а до Варадеро (Куба) — з 29 жовтня 2020. З 5 лип­ня туроператор планує віднови­ти польотну програму до Дубая.

Схожі новини