Передплата 2024 «Добра кухня»

«Експрес-тести - для усіх, хто повернувся на Львівщину протягом двох останніх тижнів»

Масові тестування населення на коронавірус почалися 30 березня у Пустомитівському районі та у Львові

Понеділок, 30 березня, Львівщина розпочала із масового тестування населення на коронавірус. Як розповів на брифінгу головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, у кожному районі кожної області мають бути створені мобільні бригади, які забиратимуть в людей зразки для тестування у вірусологічних лабораторіях методом ПЛР. Станом на 30 березня, по країні таких бригад створено вже 567. Вони будуть виїжджати на місце дислокації пацієнта, забирати зразки, а потім передавати їх до вірусологічних лабораторій, які проводитимуть дослідження.

Як працюватимуть мобільні бригади на Львівщині? Як відомо, наша область — під особливим ризиком, адже сюди досі прибувають заробітчани з-за кордону. Нагадаємо, найбільший пік концентрації людей у чергах на кордонах був 27 березня, коли люди, почувши звернення президента Зеленського, що кордони закриваються 28 березня, масово посунули на батьківщину. На кордонах із Польщею творився армагеддон. Так, за повідомленням Держприкордонслужби, 27 березня станом на 18.00 лише через пункт пропуску «Краківець» пропустили 3178 осіб. І у цих чергах, і потім в автобусах люди сто разів могли інфікуватися… Проте, згодом влада уточнила, що кордони закрили не для всіх і в Україну ще можна дістатися пішки або на власному авто. Тобто люди повертаються в Україну й досі.

Але навала заробітчан вже розповсюдилася по Львівщині, поїхала у рідні містечка та села. Влада запевняє, що кожному із прибульців на кордоні виміряли температуру, записали особисті дані та контакти, суворо наказали самоізолюватися, що й перевірятиме місцева поліція за місцем проживання кожного. Але, знаючи наших людей, у це важко повірити. Що й підтверджують дописи у соцмережах. Люди на місцях обурюються, що далеко не всі заробітчани сидять по домах, а навпаки — розгулюють по гостях, смітять грошима…

Яким чином можна перевірити усіх цих людей, адже саме вони є потенційними носіями захворювання? Як розповів в.о. директора департаменту охорони здоров’я Андрій Васько, швидкі тести проводитимуть для усіх мешканців Львівщини, які повернулись в Україну протягом двох останніх тижнів. Також тестування проводитимуть тим, хто контактував із хворими на коронавірус. «Безкоштовним експрес-тестуванням охопимо також медичних працівників, — сказав Андрій Васько. — У планах — тестувати водіїв, продавців та інші категорії, які контактують з людьми, адже такі особи в групі ризику. Перші тестування уже розпочали 30 березня у Пустомитівському районі. Завтра-післязавтра будуть в інших районах». За словами керівника департаменту охорони здоров’я, у розпорядженні фахівців — 6 тисяч експрес-тестів, які надійшли із Китаю. Ще 20 тисяч має надійти від ІТ-кластеру.

Експрес-тестування працівників львівського міського Центру обліку бездомних
Експрес-тестування працівників львівського міського Центру обліку бездомних

Відтак, згідно із розпорядженням Обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації на Львівщині, розпочато масове тестування осіб, які повернулися із країн поширення COVID-19. У Пустомитівському районі 30 березня розпочали роботу чотири мобільні групи. Кожна група складається із сімейного лікаря та медичної сестри, які проведуть експрес-тестування за визначеними маршрутами на території району. Медичним працівниками проведено інструктаж з техніки безпеки, забезпечено усіма засобами індивідуального захисту та транспортом у повному обсязі.

Як повідомив Андрій Васько, алгоритм проведення тестування на коронавірус напрацювали під час наради спільно із представниками Львівської міської ради, департаменту охорони здоров’я, лікарями-епідеміологами, інфекціоністами. Тестуватимуть мешканців області спочатку експрес-тестами, а потім у разі потреби — тест-системами ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції). Експрес-тести дозволяють отримати результати за 15 хвилин, але вони мають низький рівень достовірності. Тому їх будуть застосовувати «в первинно-сортувальному компоненті». Натомість ПЛР-реакція є практично достовірною, але її результат можна отримати через 7−8 годин з моменту проведення аналізу.

Після експрес-тестування кожному вручать пам’ятку про необхідність самоізоляції і роз’яснять його персональну відповідальність за її порушення. Також сформують групи ризику поширення інфекції. Подібні робочі групи розпочали тестування і в інших районах Львівщини. Перелік осіб, які повернулися в Україну, сформував департамент охорони здоров’я ЛОДА. Такі списки також передані поліції, яка перевірятиме дотримання умов самоізоляції громадян на карантині.

Місто Львів від понеділка також стартонуло із експрес-тестуванням на коронавірус. Першими почали перевіряти водіїв автобусів, трамваїв та тролейбусів, соціальних працівників (зокрема, тим хто працює із безпритульними людьми), комунальників, які обслуговують життя міста (двірників, а також медиків комунальних закладів охорони здоров’я. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

І одразу виявили два випадки позитивних результатів експрес-тестів на коронавірус. «Це результати саме експрес-тестів, — наголосив мер. — Аналізи відправлені на ПЛР-діагностику для остаточного підтвердження. Перший випадок виявлено в 55-річної пацієнтки 5-ї міської клінічної лікарні, яка 25 березня поступила з пневмонією. Всі пацієнти та лікарі, які контактували з нею, зараз обстежуються та ізольовані в приміщенні лікарні. Другий випадок — 55-річна водійка трамваю. У неї жодних симптомів, взяли матеріал для ПЛР-тесту. Жінку відправлять додому для обсервації під контроль сімейного лікаря. Трамвай зняли з маршруту. Тестуємо всіх водіїв».

У Центрі обліку бездомних протестували 14 людей, ні в кого інфікування не виявили.

Як повідомила «ВЗ» прес-секретар міського голови Львова Христина Процак, забір крові від водіїв електротранспорту відбувається у медичних пунктах, які є в депо. «Ці дослідження будуть проводити медики і з депо, і з місцевих поліклінік, — сказала Христина Процак. — Те саме — щодо працівників нічліжки. До усіх тестувань залучені наші медики — з поліклінік і лікарень, яких навчили користуватись такими тестами. У тролейбусному депо є три бригади, в трамвайному депо — три бригади, в нічліжці — одна бригада (там працівників мало)».

Фото прес-служб ЛОДА і ЛМР

Схожі новини