Передплата 2024 ВЗ

Як вилікувати застуду… за півтори доби?

П’ять секретів, про які ви могли не знати або просто забути

У вас запланована важлива зустріч? Або, можливо, у ці вихідні ви мали намір вибратися кудись за місто? Однак застуда все зіпсувала? Є кілька простих секретів, які допоможуть вам «повернутися у стрій» уже за 36 годин!

Чай з імбиром, лимоном і медом

Без різниці — хворієте ви чи здорові, мусите щодня випи­вати достатню кількість рідини. А під час застуди тепла рідина взагалі стає справжнім порятун­ком для ослабленого організму! Але що ж покласти у чай?

Попу­лярна аме­риканська блогерка, сертифіко­вана тренер­ка зі здоро­вого способу життя, нутри­ціолог Меган Адамс Бра­ун пропонує приготувати чай з дода­ванням імби­ру, меду та лимона. Імбир, як і багато інших спецій, є природ­ним зігрівальним засобом. Ви, напевно, помічали, що, скушту­вавши щось пряне (особливо влітку), починаєте відразу пітні­ти. Імбир містить гінгерол — по­тужний антиоксидант і протиза­пальну сполуку, що підтримує природну здатність організму до відновлення. Крім того, коли організм зігрівається, це спри­яє покращенню кровообігу і стимулює детоксикацію — якраз те, що потрібно, щоб швидко відновити втрачені сили. Лимон також допомагає очистити­ся від токсинів, які продукують патогенні мікроорганізми (ви ж пам’ятаєте, що не тільки грип, а й застуду провокують віру­си? — Авт.) і підтримує печінку в її нелегкій роботі. Мед воло­діє потужними відновлюваними властивостями і століттями ви­користовується у медицині. Це — чудовий засіб при закладено­му горлі.

Що потрібно?

1−2 шматочки кореня імбиру; ¼ лимона; 1−2 горнятка гаря­чої води; 1 ст. л. меду.

Як приготувати?

Корінь імбиру тоненько на­ріжте (його можна не очищати — це вже на ваш смак, але якщо не очищаєте, то промийте) і покла­діть у горнятко. Налийте гарячої води і дайте настоятися близько п’яти хвилин. Коли вода трохи охолоне, витисніть сік з четвер­тинки лимона і додайте меду.

Ванна з англійською сіллю

Ванна з англійською сіллю (магнезією) допоможе вам роз­слабитися і вивести токсини з організму. Найефективніше ток­сичні речовини виводяться із потом, тож усе, що вам потріб­но зробити, — сісти у ванну, роз­слабитися і добре пропітніти. До речі, заодно ще й калорії спали­те. Вчені стверджують, що орга­нізм втратить таку саму кількість калорій, як і під час… 30-хвилин­ної прогулянки!

Що потрібно?

2 склянки англійської солі; 6−8 крапель ефірної олії ла­ванди; 3−4 краплі ефірної олії евкаліпта;1−2 ст. л. меленого імбиру (за бажання — додат­кове тепло від імбиру сприя­тиме інтенсивнішому потови­діленню).

Як приготувати?

Наповніть ванну теплою або гарячою водою (як вам біль­ше до вподоби і як дозволяє здоров’я — при менструації, злоякісних процесах в організ­мі, серцево-судинних захворю­ваннях тощо гарячі ванни про­типоказані. — Авт.), додайте вищеперелічені складники і за­нуртесь у воду на 20−30 хвилин.

Вітамін С та цинк

Аскорбінова кислота (вітамін С) і цинк — це дві складові, які до­поможуть швидко позбутися за­студи. На ринку присутні багато біологічних добавок із вмістом цього вітаміну та мінералу, про­те ви також можете щодня отри­мувати їх із їжею.

Перше, що спадає на думку, коли ми говоримо про вітамін С, — це цитрусові. Однак інші ово­чі та фрукти, зокрема червоний болгарський перець, броколі і полуниці, також можуть похва­литися значним вмістом аскор­бінової кислоти. Щодо цинку, шукайте його у насінні гарбу­за, шпинаті, бобових (нуті, со­чевиці) та горіхах (особливо у кеш’ю). Червоне м’ясо і домаш­ня птиця також є багатим дже­релом цинку.

Здоровий сон

Якщо відчуваєте незду­жання, ляжте спати якомо­га раніше. Навіть якщо вам не вдасться відразу заснути, у будь-якому випадку перебува­тимете у ліжку, зможете роз­слабитися, щось почитати. Це однозначно сприятиме швид­шому одужанню. Сон у проміж­ку з 22.00 і до 2 ночі — найбільш здоровий. Це — період, коли наш організм переходить у ре­жим «самовідновлення».

Повільний темп життя

Під час застуди рекоменду­ється більше відпочивати. Це дозволить зберегти ресурси ор­ганізму у боротьбі із хворобою. Тож збавляємо оберти!

Фото з Twitter та архіву «ВЗ»

Схожі новини