Передплата 2024 «Добра кухня»

Простягнули руку допомоги, а в руці – 50 мільйонів гривень

Львівська міська рада створила «народну команду «Карпати».

У Львівській міській раді — нове комунальне підприємство: ЛКП «Карпати». Принаймні так можна трактувати ухвалу, прийняту на сесії у четвер, 13 лютого. Як зазначив на сесії міський голова Андрій Садовий, у Львові люблять футбол, і збереження футбольної команди для міста є питанням пріоритетним. Тому місто запропонувало ФК «Карпати» співпрацю та ініціювало створення народної команди.

«Футбольний клуб „Карпати“ — це структура, яка завжди була гордістю громади, — сказав мер. — Розумію сьогоднішню непросту ситуацію, засновники чомусь не фінансують зараз цей клуб. Можливо, дійсно час взятися до ідеї створення народної команди. Тут важливо почути думку львів’ян, має бути публічне обговорення. Сьогоднішня ухвала — це старт цього процесу. Можливо, сьогодні ми почнемо новий етап розвитку нашого славного футбольного клубу. Футбольний клуб користується земельною ділянкою, вони отримали в оренду за 1 гривню від міста стадіон, і так буде надалі».

За відповідне рішення «Про співпрацю між Львівською міською радою та ТзОВ «Клуб професійного футболу «Карпати» проголосували 56 депутатів ЛМР. Відтак міськрада ухвалила підтримати ініціативу громадськості щодо створення «народної команди «Карпати» — у формі, яка буде визначена окремим рішенням міськради. При цьому корпоративні права ТзОВ «Клуб професійного футболу «Карпати» безоплатно передаються у власність територіальної громади. Натомість народній команді гарантується продовження пільгового періоду користування спорудами стадіону «Україна», тренувальними полями та надання в оренду земельних ділянок, необхідних для їх належного функціонування.

Крім того, у сесійному залі звучала сума 50 мільйонів гривень із міського бюджету, яку виділятимуть для розвитку «народної команди». Також в ухвалі прописано забезпечення розвитку дитячого футболу у Львові. Сесія доручила комісії культури, молодіжної політики та спорту спільно з управлінням спорту ЛМР вивчити міжнародний досвід функціонування подібних команд та винести на розгляд сесії міськради Програму створення «Народної команди «Карпати».

Рішення про створення «ЛКП», чи то пак «народної команди», досить дивне й незрозуміле пересічному львів’янину, який не слідкує за підкилимними перипетіями у львівському футболі. Але практично кожен львів’янин знає, що почесним президентом ФК «Карпати» і його фактичним власником є опальний галицький олігарх Петро Димінський. Тобто, виходить, згідно з ухвалою, Димінський безоплатно віддає у комунальну власність міста бренд «Карпат» і фактично саму команду. Натомість місто продовжуватиме пільгову оренду для стадіону, та ще й щорічно платитиме 50 мільйонів грн на розвиток клубу… Чи потрібно це пересічному львів’янину, який не дуже цікавиться футболом?

«Ця ухвала носить декларативний характер, — прокоментував ситуацію «ВЗ» депутат ЛМР Сергій Івах. — Вона подібна до петиції або ухвали про викуп певного майна для суспільних потреб. Тобто ми декларуємо, що ми як депутати хочемо викупити, наприклад, певне приміщення. А вже власник приймає рішення — чи він погоджується, чи не погоджується. Так само ця ухвала — ми задекларували, що ми готові взяти участь у створенні народної команди «Карпати» у місті Львові. Тепер ми цю ухвалу відправимо футбольному клубу «Карпати» і чекаємо на їхню реакцію. Якщо вони скажуть, що вони у скрутному становищі, то ми готові їм підставити плече і відродити цю команду — частково і за рахунок бюджету міста Львова.

Передбачається 50 мільйонів на рік, але ця цифра — до подальшої дискусії. Як я для себе зрозумів, «народна команда» — це команда не тільки в особі засновника Львівської міської ради. Засновником акціонером може бути кожен житель міста Львова. Якщо кожен стане акціонером цієї команди, ця ідея може запрацювати. Якщо люди даватимуть свої кошти на утримання клубу, то вони й на футбол ходитимуть, і будуть переживати за долю клубу. Це хороша ідея, вона мені подобається".

Голова фракції «Європейської Солідарності» у ЛМР Петро Адамик виклав своє бачення: «Клуб «Карпати», враховуючи свій фінансовий, майновий стан, віддає Львівській міськраді, у комунальне підприємство, яке ми створюємо, клуб. Не знаю, як цей клуб там буде виділятися з тих двох офшорних компаній. Натомість Львівська міськрада за одну гривню на рік віддає всю інфраструктуру і тих вісім гектарів землі, які просили «Карпати», у новостворений клуб «Карпати». Як він буде називатися — це предмет перемовин із представниками команди. А потім даємо фінансову допомогу у розмірі 50 мільйонів гривень на рік протягом наступних п’яти років. Це якщо побачимо, що цю суму клуб сам не стягує.

Паралельно чекаємо від них підтверджень того, що вони готові за тих наступних п’ять років інвестувати кошти, які вони декларують, для того, щоб клуб «Карпати» функціонував. Це буде таке спільне відкрите комунальне підприємство, щоб громада міста розуміла, куди і для чого ми інвестуємо кошти. Це реальний крок, рука, простягнута керівництву «Карпат». Тепер чекаємо відповіді від керівництва клубу. Їхньої позиції я ще не чув.

Тільки ще після спроби першого голосування читав коментар від клубу, що депутат від моєї фракції Григорій Козловський був модератором відмови, бо в нього буцімто є конфлікт інтересів. Насправді так точно не є, тому що Козловський врятував «Карпати» від трансферного «бану», коли оплатив борги «Карпат» зі своєї власної кишені. Це історія ще дворічної давності. Тому ми, депутати, завжди відкриті до львівського спорту, зокрема, до футболу. Тим більше до команди, яка має такі славетні традиції.

На жаль, бачимо, до якого сумного стану теперішній менеджмент довів цей клуб. Клуб за крок до переходу у нижчу, Першу лігу, чого не було вже давно. Тому ми готові допомогти. Це не декларація, ми від керівництва «Карпат» теж очікуємо, можливо, зменшення своїх амбіцій, у сенсі керування клубом. Можемо створити якесь керівництво, можливо, наглядову раду від львівської громади. Це буде прозоре управління звітністю перед громадою Львова за кожну копійку, витрачену на клуб, за кожен метр землі, який на цей клуб буде відведений. Думаю, таку позицію підтримає більшість львів’ян- вболівальників, тому що вона відкрита, прозора. Нічого, крім суспільних інтересів і розвитку спорту, нас не цікавить. Для народного клубу можна знайти стратегічного інвестора, будь-який вболівальник теж зможе володіти певним пакетом акцій — так, як це відбувається у провідних клубах світу. І кожен зможе допомогти зі своєї кишені.

Думаю, це найбільш правильна форма співпраці українського футболу із Львівською міською радою. Григорій Козловський теж мав свою ухвалу, але ми пропрацювали дві ухвали із юридичним департаментом і зробили такий симбіоз. Ця ухвала найбільш правильна з точки зору законодавства, здорового глузду і перспектив «Карпат». Наразі нам ніхто не зміг прокоментувати «підкилимну» складову рішення про створення «народного клубу». Але це й не дивно. Адже з великою вірогідністю можна припустити, що «народний клуб» створюватиметься за совковим принципом «усе довкола народне — усе довкола
моє». Питання, хто тепер зможе сказати оце заповітне слово «моє», залишається таємницею за сімома печатями, принаймні для непосвячених. Але навіть непосвяченим зрозуміло, що нинішнє рішення ЛМР комусь дуже вигідне…

Про те, яка конкретика ховається за красивими фразами про допомогу львівському футболу, можна зробити висновки, проаналізувавши скандал, який розгорівся довкола «Карпат» наприкінці січня. Тоді голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Маркіян Лопачак заявив, що ухвалою про надання землі, начебто для розвитку ФК «Карпати», мерія збиралася дозволити офшорним компаніям з Кіпру побудувати на території стадіону «Україна» готель, низку ресторанів та торговий центр. За словами Лопачака, до мерії звернулися дві офшорні компанії з Кіпру, які буцімто є засновниками команди «Карпати», — із пропозицією передати їм 8 га землі під чашею стадіону «Україна», з тим, щоб вони розбудували там вищезазначену розважальну інфраструктуру.

Після цього ухвала «Про затвердження ТзОВ «Клуб професійного футболу «Карпати» проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Липова Алея, 5 несподівано з’явилася у порядку денному сесійного засідання 23 січня. Але депутати не підтримали це рішення. Після цього керівництво «Карпат» звинуватило депутата міськради і президента львівського футбольного клубу «Рух» Григорія Козловського у провалі цього голосування. Своєю чергою, Козловський назвав аферою намір ФК «Карпати» отримати землю довкола стадіону «Україна». Також запропонував власний варіант вирішення проблеми ФК «Карпати» — клуб мав би перейти у комунальну власність Львівської міськради.

Як бачимо, нині риторика міського голови Андрія Садового змінилася, він пристав до ідеї, озвученої Григорієм Козловським, про створення «народної команди», яка буде комунальною власністю міста. Наразі «ВЗ» не вдалося отримати реакцію керівництва ФК «Карпати» на щойно проголосовану ухвалу ЛМР. Як нам пояснили у клубі, зараз «усі в Туреччині на зборах».

Схожі новини